Які овочі посіяти першими навесні у відкритий грунт

При плануванні посівів і посадок головним орієнтиром в тому, які овочеві і корисні культури варто сіяти першими в городі, повинна залишатися ступінь їх холодостійкості. Тут діє простий принцип прямої залежності: чим нижча температура, при якій проростає насіння і розвиваються сходи, чим стійкіша рослина до заморозків і чим більше не любить спеку на початку вегетації, тим раніше її потрібно і сіяти.

Всі рослини, які вимагають посіву в першу чергу, можна досить умовно розділити на кілька категорій.

До них відносяться:

  • овочі та зелень до столу, рослини з коротким періодом вегетації з числа першої зелені;
  • класичні овочі, з яких можна зібрати не тільки традиційний, але і ранній врожай;
  • овочі з дуже тривалою вегетацією і всі осінні або озимі культури.

Конкретні терміни посіву, зрозуміло, доводиться щорічно визначати “по погоді”. Оцінювати краще не середньодобові показники, а температуру грунту, яку легко виміряти за допомогою простого термометра. До перших посівів можна приступати, як тільки зійде сніг, земля підсохне досить для механічної обробки і прогріється до +3…+5 градусів (або більше).

Все, що не встигли посіяти на зиму

Якщо щось завадило вашим планам і ви просто не встигли провести озимий посів рослин, у вас лежать насіння, саме з нього і варто почати свій сезон, а потім вже приступати до повноцінних нових посадок. М’ята, меліса, материнка, любисток, ревінь, лаванда, фенхель, кріп, щавель, та й багато інших рослин, які зазвичай сіють пізньої осені, можна досіяти і ранньою весною в числі перших.

Головне, не забувати про необхідність відповідної обробки насіння: якщо конкретному виду потрібна обов’язкова стратифікація, то її потрібно почати заздалегідь.

Для таких рослин можна і не чекати стандартних термінів і проводити «зимовий» посів, використовуючи відлиги в лютому і березні. Зрозуміло, він вдасться, тільки якщо “про запас” приготовлена грядка з уже зробленими борознами. Поки прийде повноцінна весна, насіння встигне пройти нехай і вкорочену, але стратифікацію.

Горох

Для багатьох вже стало звичкою починати свій городній сезон з гороху. Чим пізніше посіють насіння, тим довше доведеться чекати і врожаю. І для того, щоб ласувати стручками і молодим горошком вже на початку літа, варто поспішити. Насіння гороху “прокидаються” при 1-2 градусах тепла, сходи нормально розвиваються вже при 4-5 градусах і витримують заморозки до -6 градусів.

У нових стійких до заморозків сортів навіть врожайність при підмерзанні не знижується (та й у старих вона падає не більше, ніж на третину). Для ранніх посівів варто вибрати ранні і низькорослі сорти гороху (наприклад «Альфа», «Амброзія» «Ранній 301», «Оскар»).

Від посіву в числі перших рослин не відмовиться і ще один далекий родич гороху – боби. Щоб насіння проросло, рослині необхідна температура всього в 4-8 градусів. Поворотних заморозків до -6 градусів молоді паростки не бояться.

Коренеплоди

Не уявити ранні посіви і без редиски. Це, і правда, той скоростиглий овоч, який потрібно сіяти одним з перших, а якщо є шанс — навіть у відлиги, зимовим посівом. Редис проростає при температурі грунту в 2-4 градуси, сходи відмінно виносять короткочасні заморозки до -3 градусів, а зміцнілі рослини ще стійкіші.

Та й редис, що виріс в прохолоді, смачніший і м’якший на смак, пізніше стрілкується. Для ранніх посівів відмінно підходять ранні і ультраскоростиглі сорти наприклад «Французький сніданок», «Родос» та інші.

Не варто обмежувати свій раціон тільки редискою. Своїми кулінарними талантами, що виходять за рамки звичних салатів, здивують і ріпа, і дайкон.

Ранні посіви воліють і інші кореневі овочі, без яких уявити власний город досить складно:

  • пастернак (земля повинна прогрітися до 2-х-3-х градусів);
  • морква (температура грунту – від 3-х до 5-ти градусів);
  • петрушка на корінь (від 4-х градусів).

Не варто так поспішати з буряком і селерою, запланувавши посіви через 1-2 тижні після моркви. Насіння можна сіяти в землю, прогріту до 6-8 градусів, та й для коренеутворення потрібна температура від 15-ти градусів.

Пряна зелень і капуста

Петрушка на листя, кріп, фенхель — типові трави самого раннього посіву. Насіння проростає при 3-8 градусах, а сходи не бояться заморозків до -9 градусів.

Сьогодні кале, нарешті, отримала заслужене визнання. Та й вирощувати кучеряву капусту дуже просто.

Росте вона майже сама по собі, здатна виносити морози до -18 градусів, не страждає навіть під снігом. І тільки стає ніжніше і смачніше. Звичайну кале починають сіяти, коли грунт прогріється хоча б до 4-5 градусів.

Бок-чой або пак-чой з її ніжним смаком черешків полюбилася вже багатьом. Ця капуста типово осіння, але якщо посіяти її раніше, як тільки дозволить грунт, насолодитися урожаєм ніжних розеток вдасться і на початку сезону.

Рано можна починати не тільки посів капусти на розсаду в теплиці, а й висадку ранніх сортів білокачанної капусти.

Заморозки в -3 градуси не страшні навіть брокколі, а Пекінська капуста і зовсім рекордсмен: вона здатна легко витримати зниження температури до -7 градусів. Плануючи посадки, варто пам’ятати, що температура від 12 до 18 градусів ідеальна для закладки великих качанів і суцвіть, а до цього рослинам потрібно встигнути підрости.

Листові овочі

Майже всі листові овочі воліють настільки ранній посів, наскільки це можливо. Мангольд – перший кандидат на посів відразу після сходу снігу. Мангольд добре сіяти на зиму, але якщо ви не встигли провести посіви з осені, ігнорувати можливість збільшити колекцію новими сортами цієї рослини не варто.

Мангольд проростає при температурі в 4-5 градусів тепла, досить довго, відмінно виносить несильні заморозки. І найголовніше дає смачне ніжне листя при низьких температурах.

Прирівняти за термінами посіву до мангольду можна і шпинат, який не дасть хороших розеток на сонці. Насіння шпинату проростає вже при 2-3 градусах тепла, хоча його розвиток і відбувається повільно. Але навіть молоді сходи легко витримують заморозки до -6 градусів. Ранньою весною, при прогріванні грунту до 4-6 градусів, можна також посіяти насіння щавлю і ревеню.

Першими з числа власне салатів варто сіяти крес з руколою, в тому числі багаторічною. Крес-салат починає рости при температурі грунту в 2-3 градуси, рукола — при 8-10 градусах тепла. Вони добре виносять поворотні заморозки, дивуючи своїм ніжним смаком. І пізніше зацвітають, дозволяючи ласувати листям довше. Завдяки ранньому посіву куди більш ніжну зелень можна зібрати і з гірчиці (насіння проростає при 1-3 градусах).

Як тільки будуть висаджені улюблені гострі салати, можна сміливо закладати грядки листового латуку всіх сортів і забарвлень. Проростає насіння і при 5-6 градусах, але для появи сходів потрібно прогрівання землю до 10-12 градусів тепла. Листовий салат успішно витримує заморозки до -6 градусів (сходи — лише до -3 градусів).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *