Чим потрібно підгодовувати моркву протягом всього сезону, щоб отримати великі і соковиті коренеплоди

А ви знали, що за якість моркви відповідає, її солодкість, рівна форма і розмір? І, коли ці три параметри зійдуться разом, вийде ідеальна морква. Мабуть кожен хоче виростити велику, рівну і солодку моркву і сьогодні ми вам розповімо, як це зробити.

Коли починати підгодовувати моркву?

В ідеалі це треба було почати робити ще до посіву. При перекопуванні землі вноситься гній або перегній в землю і все переорюємо.

Але не всі застосовують гній і не всі встигли внести його. Тому в цій статті хочемо зробити акцент, чим удобрювати протягом усього сезону.

Підживлення починаємо робити через 2 тижні після дружніх сходів. Причому не 1-2 морквини зійшли, а точно 70-80% зійшло, тоді і підгодовуємо.

Проріджування

Якщо морква густо посаджена, її обов’язково необхідно обережно прорідити. Вдень проливають грядку моркви, а через годину проріджують. Так паростки краще з землі виходять, ніж із сухого утрамбованого грунту.

Проріджувати обов’язково треба, так як, якщо не прорідити, то морква буде дрібна, крива і не смачна.

Що впливає на розмір, солодкість і кривизну моркви?

Найголовніше, вчимося на помилках, від чого морква виходить не така, якою хочеться її бачити:

1. Морква не любить кисле середовище грунту, погано в ній зростає, виходить кислуватою, тому раскисляють кальцієм, яєчною шкаралупою або іншими методами.

2. Вибір сорту дуже важливий, завжди звертайте увагу, що морква солодка і велика. Наприклад, морква Нантська і Вітамінна ніколи не підводила.

3. Морква не любить погано перекопаний грунт, особливо, якщо перекопували поверхнево, а хочете, отримати велику моркву.

4. Якщо в грунті мало макро і мікроелементів, то морква виходить дрібна і несмачна. Особливо для солодкості моркви потрібно дуже багато калію.

5. Перебір з органікою і азотом призводить до подрібнення моркви. Ніяких компостів, ніяких гноєм постійно, дріжджів, нашатирного спирту і іншої азотної нісенітниці. Моркві цього абсолютно не треба.

6. Не допускайте пересихання грунту. Морква дуже любить полив, її в спеку теж треба поливати.

Як вплинути на солодкість моркви

Тут є свої тонкощі і в першу чергу, якщо ви хочете, щоб морква була солодкою, дотримуйтеся наступних правил:

1. У кислому ґрунті вам ніколи не виростити солодку моркву, скільки б ви її не годували, але солодшою вона не стане, pH повинен бути вище 5,5, а краще вище 6. Якщо солодкість для вас важлива, то перевіряємо кислотність грунту на грядці.

2. Для солодкості моркви потрібно багато фосфору і калію, причому вносити його треба не раз, а постійно. Фосфорні і калійні солі підвищують рівень цукру в коренеплодах.

Від чого морква дрібніє і погано росте

На зростання моркви впливає не так багато факторів, вище про це вже написано, але зберемо всі разом, щоб ви розуміли, що робити не можна, щоб морква виросла великої.

1. Удобрювати постійно азотом (гноєм, компостом, дріжджами, нашатирем і тд.). Все добре в міру і вчасно. Це не означає, що азот не потрібен, це означає, що вносити його треба в міру.

2. Поганий важкий грунт, коли моркві складно пробивати землю і рости.

3. Погано поливаєте чи немає дощіві і ви не поливаєте. Морква теж рослина, їй для активного зростання потрібна вода. Немає води, морква просто зупиняється в рості, іноді дерев’яніє.

4. Морква густо посаджена. Густі насадження моркви теж не підуть на користь моркві.

Агротехніка

Ось ми дійшли до самого головного в цій статті, як вирощувати моркву і чим підживити, щоб вона стала соковита, солодка, рівна і велика.

1. Коли морква зійде бур’яни необхідно прибрати, інакше вони будуть забирати все корисне, що є в грунті і забивати моркву. Коли буде багато листя у моркви її більше не треба прополювати.

2. Якщо немає дощів і на вулиці тепло або жарко, поливаємо не менше 3 разів на тиждень.

3. Якщо в моркви з’явилася морквяна муха (вона заважає рости моркві), позбавляємося від неї за допомогою таб-ачного пилу з гірчицею. Змішуємо в рівних пропорціях і посипаємо моркву.

Підживлення

Чим можна підгодовувати моркву:

  • фосфорно-калійні добрива для соковитості і солодкості,
  • гумату калію (для солодощі і зростання),
  • азотом (для росту).
  • борною кислотою (для солодкості), її вносять всього 1 раз.

Найкраще вносити разом азот + фосфор + калій і чергувати його з фосфорно-калійними добривами. Підгодовуємо кожні 2 тижні, не частіше.

1 Підживлення в червні

Його ми вносимо через 2 тижні після сходів моркви. Азофоска 1 ст. л. на 10 літрів води, чекаєте коли розчиниться і поливаєте.

Азофоску можна замінити на курячим послідом, там теж більш рівна формула NPK, це для тих хто більше любить органіку. Замочують за інструкцією і поливають.

2 Підживлення в червні

Через 2 тижні, посипаєте всю грядку моркви попелом і добре проливаєте грядку водою.

3 Підживлення в липні

Знову через 2 тижні – Азофоска 1 ст. л. на 10 літрів води, чекаєте коли розчиниться і поливаєте. Не застосовуйте підживлення, якщо ллють постійно дощі і земля сира. Дочекайтеся сонячну суху погоду.

4 Підживлення в липні

Знову через 2 тижні посипаєте все попелом і проливаєте. Попіл це джерело калію, який потрібен моркві для соковитості і солодкості.

5 Підживлення в серпні

Перша підгодівля на початку серпня, нам треба підживити фосфором і калієм без азоту, для цього найкраще підходить монофосфат калію. У серпні нам треба утримати солодкість і соковитість. Монофосфат калію 15 гр на 10 літрів води.

6 Підживлення в серпні

Десь через тиждень підгодовують моркву борною кислотою, 10 гр на 10 літрів води. Борна кислота розчиняється тільки в окропі, краще в окремій невеликій ємності.

7 Підживлення і наступні

Повторюємо через кожні 2 тижні. 1 стакан попелу змішуємо в 10 літрах води, наполягаємо добу і поливаємо.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *