10 важливих правил для великого врожаю перцю на вашій грядці

Практично кожен дачник вирощує перець на своєму городі. Але не кожен знає як правильно його вирощувати, щоб зібрати гарний урожай. Саме про це далі і поговоримо.

Щоб отримати гарний урожай солодкого перцю, не потрібні гори хімічних добрив, нескінченні розпушування та прополки. Виростити екологічно чистий перець без зайвих зусиль – цілком реально, якщо враховувати деякі особливості цієї рослини.

Ви знаєте, що любить перець, а чого краще уникати? Упевнені, що вчасно саджаєте розсаду? Як думаєте, чи потрібна перцю пікіровка? Якщо відповіді на ці питання викликають труднощі, ви знаходитеся в потрібному місці. Пропонуємо вам ознайомитися із правилами успішного вирощування перцю. А у того, хто знає сильні та слабкі сторони цього овочу, ніколи не буває проблем з урожаєм. 

1. Дотримуємося строків посіву

Зазвичай (навіть дуже часто) перці рекомендують висаджувати на розсаду на початку лютого. Однак навіть лютнева розсада не буде ідеальною. Рано посаджені перці швидше старіють і не показують усе, на що здатні. Тому краще сіяти насіння перцю на розсаду на початку або в середині березня.

2. Пророщуємо насіння

Висівати на розсаду потрібно заздалегідь пророщене насіння перцю. Так сходи з’являються вже через 2-4 дні та сіянці швидко рушають у ріст.

Проростити насіння зовсім неважко. Достатньо викласти на блюдце ватяний диск, покласти на нього насіння перцю, прикрити їх ще одним ватяним диском і сприснути зверху водою. Буде зовсім добре, якщо у воду додати органічний стимулятор росту (сік алое або НВ-101). Блюдце з насінням потрібно поставити на холодильник у кухні або на поличку у ванній і не забувати двічі на день перевіряти насіння і при необхідності обприскувати водою. Через три-чотири дні насіння перцю дасть проростки і буде готове до посадки на розсаду. 

3. Саджаємо в індивідуальні непрозорі ємкості

Перець – “егоїст” і “затятий прихильник індивідуальності”, тому від вирощування розсади в загальному ящику краще відразу відмовитися. Розсаду перцю рекомендують вирощувати в індивідуальних стаканчиках або торф’яних таблетках. Причому в кожний стаканчик (таблетку) саджають максимум по два насіннячка. Так само звертаємо вашу увагу на те, що ємкості для розсади мають бути непрозорими – корінню зайве світло ні до чого. 

4. Не заглиблюємо насіння

Дуже важливо не заглиблювати насіння перцю при посадці. Воно має практично лежати на поверхні. Цілком достатньо зовсім трохи присипати його ґрунтом. Оптимальна глибина посіву перцю – 2 міліметри. 

5. Пікіруємо перевалкою 

Пікіровка дуже важлива для поліпшення якості розсади, а як у такому випадку бути з перцями, які не люблять пересаджень? Для них стандартна процедура пікіровки з викопуванням не годиться: вони відразу ж на два тижні зупиняться в рості. 

Існує два альтернативних шляхи. Перший – відразу ж висаджуємо насіння у великі ємкості (стаканчики на 500 мл). Тоді ніяка пікіровка просто не буде потрібно. Другий – сіємо насіння в торф’яні таблетки або маленькі паперові стаканчики, а потім просто переносимо їх у ємкість більшого обсягу, не тривожачи кореневу систему молодих сіянців, і засипаємо ґрунтом. 

6. Своєчасно поливаємо росзаду 

При вирощуванні розсади перцю найголовніше – не допускати пересихання ґрунту. Пропустити полив і дозволити листочкам перцю підв’янути значить недорахуватися врожаю в майбутньому. 

7. Правильно вибираємо місце для перцю

Перець обожнює нейтральні родючі ґрунти, тепло і світло, але не дуже радий протягам. Так що для грядки вибираємо добре освітлене і тепле місце. Якщо в родючості ґрунту є сумніви, то заздалегідь готуйте компост, щоб заправити ним лунки при висаджуванні розсади. 

8. Вирощуємо перець на теплих грядках

І ще раз…перець – дуже, дуже теплолюбний. Оптимальна температура землі та повітря для нього – 26°С. Особливо перці люблять тримати в теплі своїх корені. А що ще може забезпечити “тепло знизу”, якщо не тепла грядка? Навіть при вирощуванні перцю в теплиці краще посадити його в теплу грядку. 

Крім того, перець чутливий до перепадів температур, тому багато городників розкладають на грядках “акумулятори тепла” – пластикові пляшки з водою. За день вода в пляшках нагрівається, а вночі віддає накопичене тепло грядці. Замість пляшок можна використовувати великі кругляки. 

9. Поливаємо, підживлюємо, мульчуємо

Так само як і при вирощуванні розсади, дорослі рослини перцю не можна залишати без вологи. Перець любить вологу, але при цьому заливати його не можна. Так що звертаємося до нашого улюбленого способу підтримки нормальної вологості ґрунту – до мульчування. Після висадження перцю на постійне місце з появою перших бур’янів замульчуйте грядки шаром  20 сантиметрів. Приблизно раз на три тижні підкладайте мульчу під перці. Цей прийом убереже ґрунт від пересихання, та й поливати можна буде рідше. 

Раз на тиждень перці бажано підживлювати. Найкращі органічні підживлення – це зольний настій (2 склянки попелу на 10 літрів води) і настій кропиви з додаванням гною та Ем-препаратів. До цвітіння підживлюють трав’яним добривом, а після цвітіння – попелом. Якщо ви нічого не маєте проти мінеральних добрив, то можна підживлювати й ними.

10. Формуємо перець

На розсаді перцю не повинно бути квітів. Якщо розсада зацвіла, сміливо обривайте першу квітку: на даному етапі рослині важливо направити всі сили на вкорінення та ріст, а не на цвітіння. 

Після висадження в ґрунт чекаємо, коли у кожного кущика буде по три-чотири розгалуження, і прищипуємо гілочки після п’ятого листка. На кожному розгалуженні залишаємо стільки зав’язей, скільки нам потрібно, зайві обриваємо. У цьому випадку перець встигне повністю дозріти. На високорослих перцях можна видалити все нижнє листя. 

У вересні залишаємо тільки ті плоди, що встигли зав’язатися, усі квіти обриваємо, щоб дати можливість вирости й визріти останньому осінньому врожаю. До речі, низькорослі перці у формуванні не мають потреби.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *