Як правильно садити плодові дерева весною. Поради досвідчених садівників

Зараз більшість людей обирають здорове харчування. Хочеться вживати більше екологічно чистих фруктів та овочів. Тому, добре мати власну ділянку, де можна самостійно вирощувати овочі та фрукти.

Однак, при вирощуванні плодових дерев, слід дотримуватись певних правил, щоб отримати якісний та щедрий врожай.

Саджанці плодових дерев висаджують, коли вони знаходяться в стані спокою, перш ніж розпустяться бруньки. Під час вибору саджанців, потрібно звернути увагу на розміри та стан коренів.

Посадка.

Яму для посадки слід готувати завчасно, щоб ґрунт осів. Для кісточкових діаметр лунки повинен становити 40 см та 60 см завглибшки. Для насіннєвих — 80 см завглибшки та діаметром 60-80 см.

Терміни посадки.

В осінній та весняний час потрібно саджати дерева з відкритою кореневою системою, а саджанці в горщиках й з закритою кореневою системою можна саджати протягом всього року, бо при пересадці це не завдасть шкоди кореневій системі.

Дренаж.

Якщо на ділянці підвищений рівень підземних вод, потрібно зробити дренаж. За допомогою буру на дні ями зробіть канал 1-1,5 см завглибшки, насипте туди щебінь, гальку або биту цеглу. Для груш та яблунь висота води повинна становити не більше 1,5 м, для сливи та вишні — 1,0 м.

Посадкова яма.

Ґрунт потрібно поділити на дві частини — зверху родючий 20 см, а нижній слід розрихлити на 15 см. Заповніть яму родючим ґрунтом на ⅓, зверху засипте знову ґрунтом або субстратом. Також, на дно ями слід насипати перегній 3-4 відра, суперфосфат 1-1,5 кг, сірчанокислий калій 150-200 грамів та деревний попіл 1 кг.

Якщо необхідно, в центрі ями розташовують кілок, який повинен підніматися над нею на 50-60 см або вище. Він знадобиться, щоб підв’язати саджанець. Потім в яму гіркою насипають ґрунт на ⅔, якщо рослини з оголеною кореневою системою, по ній рівномірно розподіліть корінці, щоб коренева шийка розташовувалася на 4-5 см над ямою. Обережно засипте корені родючим ґрунтом, заповніть пустоти та утрамбуйте, додаючи ґрунт.

Якщо саджанці мають закриту кореневу систему, землю в посадкову яму насипайте рівним шаром, щоб ком розташовувався рівно, а коренева шийка була вище рівня ями. Потім засипте все землею та утрамбуйте. На одне дерево знадобиться 3-4 відра води. Пустоти, які утворилися слід засипати пухким ґрунтом. Наступний полив здійснюється через 7 днів. Якщо погода суха, поливайте дерева 2-3 рази на 7 днів. Не забувайте очищати пристовбурні кола від бур’янів та розпушувати.

Обрізка.

Після завершення посадки, верхівки саджанців обрізають на ⅓ або ¼, залежно від висоти. Це допоможе при формуванні крони. При цьому використовуйте гострий садовий ніж. Волоський горіх не потребує обрізки після посадки.

Якщо за плодовими деревами добре доглядати, то вони дадуть пагони до 40-60 см вже в перший рік.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *