Що потрібно зробити з виноградом на початку весни, щоб мати гарний та великий врожай

Навесні городники починають займатися облагороджуванням культур, особливо винограду. Пропонуємо дізнатися, що потрібно зробити, щоб він дав гарний врожай влітку.

Приберіть укриття та огляньте лози.

Укриття знімають після того, як розтане сніг та температура не падатиме нижче 5 градусів морозу, а ґрунт просохне. Якщо є перепади температур, рослину відкривають, однак не дістають лози з траншеї, щоб вони не постраждали від вітру та холоду.

Обов’язково огляньте чагарник та обробіть його спеціальною пастою від пошкоджень. Якщо є пліснява, не переймайтеся, вона сама зникне на свіжому повітрі.

Обріжте лозу.

Щойно температура повітря буде стабільною, до сокоруху потрібно обрізати лозу. Зазвичай городники займаються цим в кінці квітня, проте якщо сорт винограду морозостійкий, тоді обрізанням можна займатися вже в березні.

Спершу видаляють ушкоджені, хворі, обморожені, занадто тонкі, товсті та старі пагони. Потім формують лозу, зрізуючи пагони так, щоб лишилося до 15 бруньок.

Для такої процедури необхідний гострий та продезінфікований  секатор. Зрізи мають бути рівними, без тріщин та заломів. Кожен зріз, також, обробляють.

Обробіть виноград від хвороб та шкідників.

Навесні потрібно обробити лозу від шкідників та захворювань. Провести таку обробку необхідно якомога раніше, тоді рослина буде більш захищеною. Вперше процедуру проводять під час підв’язування лози. Для цього знадобиться 3% розчин мідного купоросу. Це захистить виноград від шкідливих комах.

Вдруге лозу обробляють, коли утворюються бруньки. Для цього використовуються вже готові розчини. Обробка надасть захист від різних захворювань.

Втретє обробку проводять на 12-15 лист. Це робиться для того, щоб захистити рослину від виноградного кліща. З цим допоможуть препарати. «Аліот» або «Фітоверм».

Підгодівля.

Щоб врожай був гарним, винограду необхідна підгодівля. Першу роблять, коли бруньки почнуть набухати.


Краще використовувати для цього мінерально-азотний комплекс, в якому міститься суперфосфат, калій й сечовина в пропорції по 60 гр. та розвести в 50 літрах води. Також, в якості підгодівлі підійде й 5% розчин пташиного посліду.

Вдруге виноград підгодовують, коли починається період цвітіння. Підгодівля має містити суперфосфат та сірчанокислий калій.

Коли цвітіння скінчиться, виноград не залишають без підгодівель. Змішайте 50 грамів сечовини та 60 грамів суперфосфату на 10 л води. Розчином потрібно обприскати виноград.

Розширення виноградника.

В травні можна зайнятися оновленням або розширенням виноградника. Посадіть нові саджанці, заготовлені самостійно або куплені.

Температура ґрунту має становити 10 градусів тепла.

Винограду необхідний особливий догляд та піклування, тоді й врожай буде гарним.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *