9 секретів вирощування відмінного врожаю томатів

Помідор – смачний овоч, який вирощує практично кожен дачник на своїх грядках.

Щоб урожай помідорів був гарним, потрібно знати як правильно їх вирщувати. Найважливішими секретами відмінного врожаю помідорів ми сьогодні поділимося з вами.

Секрет 1: корисне обприскування

Щоб підвищити врожайність помідорових кущів, під час цвітіння другої і третьої квіткових кистей дуже добре обприскати рослини слабким розчином борної кислоти. Бор «допоможе» проростанню пилку, зав’язування і росту плодів. Поряд з цим, він ще і простимулює утворення нових точок зростання, і посприяє збільшенню цукру в плодах. Тільки уявіть: скориставшись цією порадою, ви зможете підвищити врожайність своїх томатів на 20%!

Рецепт: 10 грамів порошку борної кислоти розвести в 10 л води. Цілком достатньо обприскати 1-2 рази.

Секрет 2: невеликий струс

Помідори – рослини самозапильні, і в природних умовах вони без особливих ускладнень запилюються вітром і комахами. А ось томатам, які вирощують в теплицях, пощастило менше: природні фактори – вітер і літаючі помічники – відсутні, і допомогти запиленню кущів, «що живуть під дахом», буде не зайвим. Тим більше, процес цей зовсім нескладний. Достатньо раз на кілька днів трохи струшувати квіткові кисті. Досвідчені дачники радять відразу після струшування всіх кущів обприскати квіти або полити грунт, а через 1,5-2 години провітрити теплицю.

Секрет 3: хитра географія

Якщо помідори ви вирощуєте в теплиці, то ідеальним варіантом буде розташувати посадки «за широтою» – зі сходу на захід. Така орієнтація забезпечить більш рівномірне сонячне освітлення всіх кущів; вони будуть добре прогріватися сонечком вранці і мінімально затінювати сусідні рядами опівдні. Як результат – збільшення довжини світлового дня і підвищення врожайності)

Секрет 4: сильне коріння

Ніхто навіть сперечатися не буде: чим міцніше і сильніше корінь, тим більше плодів він може забезпечити харчуванням, і тим крупніше ці плоди можуть бути. А що ми можемо зробити, щоб «посилити» кореневу систему помідорового куща?

Підгортати

У підгортання, виявляється, теж є свої секрети. Підгортати треба в момент росту коренів … але коріння у помідорів ростуть не безперервно, а періодами. Це відбувається приблизно так: спочатку посилено ростуть корені, потім вони сповільнюють свій ріст, і починає активно наростати вегетативна маса. Потім ріст коренів знову активізується – до того моменту, коли починається цвітіння і зав’язування плодів. Як тільки цей процес пішов, коріння знову уповільнюють своє зростання.

Час, коли пора підгортати, підкажуть самі рослини. Слідкуйте за стеблом: якщо біля самої землі на ньому з’явилися невеликі опуклості, схожі на пухирці, – значить, можна в перший раз підгорнути (обов’язково вологою землею, не сухою!). А коли стебло біля самої землі змінило колір із зеленого на синюватий – він вам підказує, що прийшов час другого підгортання. Якщо за цим стежити, і все зробити вчасно, помідор зможе максимально наростити кореневу систему, забезпечивши тим самим більше сил для врожаю!

Мульчувати

В користь мульчування вже давно ніхто не сумнівається. Під охоронним шаром мульчі не утворюється ґрунтова кірка, зберігається волога, не порушується структура грунту, не проростають бур’яни і не оголюються при поливі коріння. Ось і весь секрет: мульча одна – а користі багато! Дачники свідчать: грамотне мульчування здатне підвищити врожайність куща … на 25-30%! 

Чим можна мульчувати томати? Сіном, соломою, компостом, тирсою, газетним папером, опалим листям, скошеною травою, корою, хвоєю, торфом і навіть власними листям. Головне – правильно вибрати мульчу для своїх умов і правильно застосувати її

Секрет 5: «своя земля»

Деякі досвідчені дачники помітили, що помідори дуже люблять рости … на своєму бадиллі! Якщо восени все здорове бадилля зібрати, подрібнити і закласти в грунт, то наступної весни це буде найкращим місцем для молодої помідорної розсади. А якщо ви ще під коріння розсади за порадою наших дачників ризикнете покласти по одній маленькій свіжій рибі – урожай на 50% вже забезпечений))

Секрет 6: пасинкування

Пасинкування – це видалення зайвих пагонів. (Все по казковому сюжету: пасербицю – в ліс, щоб доньці більше добра дісталося). У помідорному ділі це якраз і спрацьовує: рослина перестає витрачати сили і поживні речовини на зайву зелень і концентрується тільки на «корисній діяльності» – виконання плану по урожаю.

У пасинкуванні теж є свої секрети: не весь пасинок до стебла видаляють, не в будь-який час це роблять і не всі кущі однаково пасинкують:

  • щоб пасинки не відростали заново, їх не видаляють повністю, до стебла, а залишають «пеньок» величиною 0,5-1 см
  • пасинкування помідорів у відкритому грунті можна провести один раз за весь сезон, а можна робити це регулярно – у міру появи пасинків.

Секрет 7: видалення листя

Крім пасинкування, у кущів помідорів в період плодоношення обривають листя. Це робиться для того, щоб всі сили рослина віддавала кольоруі плодам. Крім того, нижнє листя, стикаючись з землею, можуть стати провідником інфекції. 

Досвідчені дачники радять відрізати з середини (кінця) червня по 1-3 нижніх листочка щотижня аж до першого суцвіття. Тоді і помідори будуть «провітрюватися», і зайве навантаження з кущів знімається. Скільки листя знімати з куща – кожен дачник вирішує сам. Існує одне правило, яке допоможе зорієнтуватися: поки в кисті не зав’язалися всі плоди, зверху (над кистю) всі листя повинні бути «в наявності». Видаляти листя рекомендується в суху теплу погоду, в ранкові години, щоб ранка встигла затягнутися і не стала воротами для інфекції.

Секрет 8: позакореневе підживлення

Якщо ви вважаєте позакореневе підживлення не особливо важливою процедурою – даремно. Просте обприскування зеленої частини помідорів розчинами мікроелементів допоможе вам отримати більш ранній урожай, а рослині – «додатковий живильний пайок» і захист від хвороб! Найкраще позакореневе підживлення проводити раз в 7-9 днів в безвітряну погоду вечорами.

Що використовувати для позакореневого підживлення

  • сечовину (на 10 л – 1 ч. ложку);
  • кальцієву селітру або монофосфат калію (на 10 л – 1 ч. ложку);
  • кальцієву селітру (на 10 л – 1 ч. ложку);
  • 1 л сироватки + 20 крапель йоду на 10 л води

Позакореневе підживлення доставляє поживні речовини в організм рослини набагато швидше, ніж коренева. Чергуючи пропоновані склади, або зупинившись на 1-2 за вибором, ви внесете свою лепту в підвищення врожаю.

Секрет 9: десерт для плодів

Деякі недосвідчені дачники в період плодоношення починають посилено підгодовувати помідорні кущі органікою і всілякими добривами – «щоб сил вистачило!». Якраз цього робити і не треба. Посилене підживлення потрібне було для активної вегетації, а ось в період, коли рослини вступають в пору плодоношення, можна порекомендувати таке харчування:

Рецепт 1: попіл: по вологому грунті розсипати під кущі помідорів сухий ппіл з розрахунку 3-4 столових ложки на 1 кв. м. Така підгодівля ще й додасть плодам томатів солодкість. Попелом можна «пригощати» помідори аж до закінчення плодоношення з періодичністю в 2 тижні.

Рецепт 2: мінеральний коктейль: 2 літрові банки попілу залити 5 літрами окропу, після охолодження довести обсяг до 10 літрів + 10 г порошку борної кислоти + 10 мл йоду (флакончик). Настояти розчин 1 добу. Отриманий настій розбавити в 10 разів. Норма підгодівлі – 1 літр під кожен кущ.

Рецепт 3: дріжджі: У скляну 3-х літрову банку покласти 100 г живих дріжджів + 0.5 склянки цукру. Додати майже доверху відстояною теплою водою, поставити в тепле місце для бродіння. До закінчення бродіння зрідка збовтувати. Отриману «бражку» використовувати для підгодівлі з розрахунку 1 стакан на 10 літрів води. Підгодувати таким добривом одноразово з розрахунку 1 літр під кущ.

Дізнавшись секрети вирощування гарного врожаю томатів на вашій грядці вам обов’язково вдасться виростити щедрий урожай. Надіємось дана стаття була цікавою для вас.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *