П’ять грубих помилок при обрізанні винограду. Ніколи так не робіть

П’ЯТЬ ГРУБИХ ПОМИЛОК ПРИ ОБРІЗКУ ВИНОГРАДУ

Перше: Підстригання верхівок ⠀
Згадайте, як поводиться жінка в перукарському кріслі. Їй шкода кожного сантиметра своїх локонів. Не дай боже, перукар зістриже зайвого!.. Так само багато початківців виноградарі шкодують «стригти» великі гілки куща і лише злегка підрізають верхні пагони.

У результаті з кожним роком кущ загущується, пагони уповільнюють зростання через недостатню кількість світла і поживних речовин, лоза стоншується, якість і кількість врожаю погіршуються. Не шкодуйте виноградної лози! Пам’ятайте, що щорічно необхідно видаляти з куща, що носить, 50-90% приросту.

Друга. Обрізання не тих побігів
Деякі недосвідчені виноградарі вважають, що на рослині краще залишати товсті пагони, тому що вони міцніші. Інші вважають, що раціональніше позбуватися від зрілої лози і залишати лише молоді побіги.

Насправді і ті, й інші неправі. Щороку восени потрібно вирізати всі пагони, що відплодоносили (наступного року вони вже не будуть високоврожайними), а також тонкі, незрілі і загущають кущ гілля. Все, що у вас має залишитися після обрізки, – штамб з кількома рукавами (товстими пагонами) і тонкими пагонами, що виросли на них в поточному році.

Третя. Пеньок на пагонах
Деякі виноградарі не замислюються про те, як правильно обрізати пагони, чи потрібно залишати пеньок. А тим часом, це важливий момент, який слід враховувати. При обрізанні винограду залишати пеньок довжиною близько 1 см потрібно тільки на зрілих пагонах.
⠀ Однорічну лозу слід обрізати повністю, інакше на залишеному «хвостику» може з’явитися гниль. ⠀ Четверта. Найбільш вдалий час для обрізки – пізня осінь. ⠀ П’ята. Грубу помилку припускаються ті, хто залишає на кущах пасинки. Це пагони другого порядку, які протягом усього вегетаційного періоду розвиваються в пазухах листя з літніх бруньок. ⠀

Їх обов’язково треба обрізати, оскільки вони послаблюють і загущають кущ, затримують ріст основних пагонів. Крім того, слід правильно видаляти пасинки: дати відрости 1-2 листям і відщипнути побіг над ними.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *