Чим потрібно обробити кущі смородини навесні від брунькового кліща

Навесні потрібно не упустити час і обробити смородину, особливо чорну, від небезпечного шкідника брунькового кліща. Цей шкідник з настанням тепла масово поширюється і до того ж переносить вірусне захворювання – махровість. А від цього захворювання неможливо позбутися, тільки викопувати кущ, щоб не заразилися інші ягідні кущі. Розповім детальніше, ніж обробити смородину від почкового кліща.

Чим небезпечний бруньковий кліщ для смородини

Почковий кліщ зимує в нирках на пагонах смородини. В одній нирці може зібратися близько тисячі комах. Такі нирки добре видно на кущі, оскільки нирки на гілках значно збільшуються в розмірах.

З настанням тепла знову з’являються личинки, проникають в бруньки і харчуються їх соком. Такі нирки поступово засихають. За сезон кліщі розмножуються кілька разів. В результаті відбувається масове зараження одного куща. А далі за вітром кліщі переміщуються з одного куща на інший. У підсумку за один сезон кліщі можуть оселитися на декількох кущах смородини. В результаті це позначиться на врожайності ягідних кущів.

Ще одна небезпека появи брунькового кліща на кущі смородини в тому, що ці комахи можуть переносити небезпечне вірусне захворювання махровість. А від цього захворювання неможливо позбутися. При зараженні смородини махровістю доведеться тільки викопувати кущ і спалювати його за ділянкою, щоб не заразити інші кущі.

Коли потрібно обробляти смородину навесні від брунькового кліща

Першу обробку потрібно проводити ранньою весною до початку пробудження бруньок. Другу обробку потрібно провести в період бутонізації. При необхідності також можна обприскати кущі смородини після цвітіння.

Хочемо зазначити, що весняне тепло в кожному регіоні приходить в різний час, і, виходячи з цього, ягідні чагарники виходять зі сплячки в різний час. Тому конкретної дати обробки не називаємо.

Чим обробити смородину навесні від брунькового кліща

Ранньою весною до того моменту, коли бруньки почали набухати і розпускатися необхідно пройти і обрізати пагони, на яких збільшені бруньки. Після обрізки потрібно обробити кущі смородини.

Зверніть увагу!

Обробку смородини деякими препаратами потрібно проводити при температурі не нижче +4 градусів.

Обробити можна хімічними препаратами або біологічними. Кожен садівник вирішує самостійно застосовувати хімічні препарати для ягідних кущів чи біологічні. Але справа в тому, що якщо не обробити смородину, то бруньковий кліщ може погубити рослини в саду.

Ранньою весною можна обробити кущі смородини колоїдною сіркою. Також для обробки можна застосувати Нітрафен, Олеокупріт або інші інсектофунгициди.

Якщо ви не бажаєте застосовувати хімічні препарати для обробки. Тоді навесні вирізаємо заражені пагони. А пізніше, коли нирки розпустяться, проводимо обробку смородини настоєм тютюну.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *