Коли сіяти огірки на розсаду, щоб вчасно отримати хороший урожай

Сезон вирощування розсади вже йде повним ходом. Більшість овочевих культур багато городників вже посіяли на розсаду і тепер з нетерпінням чекають відкриття довгоочікуваного дачного сезону.

У цій статті хочемо поговорити про улюблену культуру багатьох городників – огірки.

У них період вегетації набагато менше, ніж у інших овочевих культур, які ми сіємо на розсаду. Тому і сіяти огірки потрібно набагато пізніше, ніж інші овочі.

Давайте розбиратися, які огірки і коли потрібно сіяти на розсаду, щоб вчасно отримати хороший і своєчасний урожай.

Як визначити терміни посіву огірків на розсаду?

Універсальних термінів посіву насіння огірків не існує. Тут все залежить відразу від декількох факторів, тому дуже важливо індивідуально підійти до цього питання. При плануванні посівів пропонуємо звертати увагу на три складових: особливості сорту, місце вирощування (відкритий або закритий грунт) і регіон вирощування.

1. Особливості сорту

Огірки бувають пізньостиглі, середньостиглі і ранньостиглі сорти. У садових магазинах найчастіше зустрічаються середньостиглі і ранньостиглі сорти. У кожного сорту різний період вегетації. Тобто з появи сходів до збору першого врожаю проходить різну кількість часу. І це обов’язково потрібно враховувати при посіві. Інакше розсада переросте у вас на підвіконні.

При плануванні посадок звертайте увагу на рекомендації виробників насіння. Вони завжди вказують на упаковці, коли краще сіяти той чи інший сорт.

2. Місце вирощування

Крім того, дуже важливо, де саме ви будете вирощувати огірки після пересадки розсади на постійне місце: в теплиці, на балконі або на звичайних грядках.

Для теплиці і балкона посіяти огірки на розсаду можна на кілька тижнів раніше, ніж огірки для відкритого грунту. Адже відповідний температурний режим настає там набагато раніше.

3. Регіон вирощування

І, звичайно, дуже важливо, де ви живете. Терміни посіву для різних регіонів будуть відрізнятися.

Огірки для вирощування в теплиці або на балконі

У теплиці і на балконах розсада огірків зазвичай переїжджає десь в середині травня, тому огірки краще сіяти на розсаду на початку або в середині квітня. Вони якраз встигнуть гарненько сформуватися до моменту пересадки на постійне місце.

Огірки для вирощування у відкритому грунті

У відкритий грунт розсаду огірків пересаджують зазвичай не раніше першої половини червня. Так що з посівом насіння на розсаду можна почекати до кінця квітня-початку травня.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *