Чому скручується листя помідорів і перцю та що з цим робити

Чим досвідченіший дачник, тим швидше і точніше він може розпізнати сигнали, які подають йому рослини своїм зовнішнім виглядом. Побачити чи все гаразд або чи потрібно втрутитися і допомогти може кожен, головне постійно спостерігати за своїми посадками і вчасно вживати заходів.

Одним з тривожних сигналів є скручування листя у деяких культур. Частіше за інших це відбувається з томатами і перцями, причому як з розсадою, так і з рослинами, вже пересадженими в грунт.

Причини скручених листя можуть бути різними, але їх розрізняють за характером і формою скручувань.

Лист скручений вгору

Коли листя у томатів або перців починають закручуватися догори це може означати одне з двох: або рослинам не вистачає магнію або міді, або вони отримують занадто багато вологи.

У першому випадку допоможе підгодівля з розчину мідного купоросу, сульфату магнію і води. У другому випадку потрібно зменшити полив тепличних рослин, особливо якщо погода стоїть дощова, а рослини, що живуть у відкритому грунті краще захистити навісом.

Лист закручений спіраллю

З найбільшою ймовірністю в такому випадку у рослини недолік цинку. Рецепт підгодівлі простий: суперфосфат 30 грам, попіл 50 грам. Все це настоюється близько півтори години в гарячій воді об’ємом в один літр, потім розбавляється 9 літрами води і вноситься під рослини.

Лист скручений в трубочку

Якщо коріння томатів або перців слабо розвинені або взагалі були пошкоджені при пересадці, то листя рослин починають закручуватися трубочкою. Це відбувається відразу після пересадки, тому потрібно трохи почекати з заходами і поспостерігати. Як тільки у рослин пройде стрес, листя можуть розправитися самі собою. Якщо проблема залишиться, то потрібно спробувати полив коренеутворюючим стимулятором.

Ще з можливих причин може бути неправильне прищипування і пасинкування. Якщо видалити за раз занадто багато пасинків або зробити процедуру пізно, то це відіб’ється на зовнішньому вигляді листя.

З добрив можна спробувати внести фосфорні – допоможе суперфосфат.

Лист скручений всередину

Така ознака також може говорити про нестачу фосфору. Тут головний помічник все той же суперфосфат. Але може бути й інша проблема – захворювання або шкідники. Головний ворог помідорів і перцю – попелиця, білокрилка або кліщ. Їх може бути безліч, але ці комахи основні причини захворювань і загибелі цих культур. В такому випадку рослини обробляють інсектицидними препаратами або настоєм лушпиння цибулі з народних засобів. Ним обприскують рослини до зникнення симптомів. Грунт також можна продезинфікувати розчином марганцівки.

Скручуються тільки верхні листки

Таке явище можна спостерігати у рослин, коли мікро- і макроелементи не збалансовані. Наприклад, надлишок азоту змушує скручуватися і темніти саме верхні листки томатів і перців. Це можна виправити додаванням в грунт попелу або будь-яким готовим комплексним добривом. Якщо рослини живуть в теплиці, то під них вносять калійну селітру.

Також причина може бути в нестачі вологи.

Скручуються нижні листки

Є така речовина серед хімічних елементів – молібден. І якщо його не вистачатиме томатам і перцям, то, скоріше за все, рослини скажуть про це, закрутивши нижнє листя.

Заповнити його можна розчином суперфосфату і попелу. Попіл також нормалізує кислотність ґрунту, що позначиться на кращому засвоєнні рослинами фосфору.

Чому тепличні рослини скручують листя?

У теплицях і парниках свої умови і проблеми. Тут може бути мало світла, свіжого повітря, а також важливий баланс температурного режиму і вологості.

Хоч як би закручувалося листя рослин не варто панікувати. Проблему завжди можна виявити і усунути.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *