Чим обробити часник перед посадкою, щоб отримати багатий урожай

Найпоширеніша проблема дачників – це збереження зібраного врожаю. Боляче і неприємно дивитися, коли овочі починають псуватися, в збір яких вкладено чимало сил. Підготовка майбутнього запасу вітамінів починається ще задовго до посадки. Розберемося, чим можна обробити часник, щоб зібрати багатий урожай з великими головками, який не зіпсується при зберіганні.

Вибір грунту

Успіх майбутнього врожаю полягає не тільки в здоровому посадковому матеріалі. Грунт має вплив на якість хорошого врожаю. У разі якщо грунт обраний неусвідомлено, без урахування культур, які росли раніше на ньому, не підготовлений ​​і не оброблений, то належного врожаю можна і не чекати.

Для часнику ідеально підходить легкий малокислотний грунт. Для нейтралізації підвищеної кислотності необхідно змішати в рівних частинах доломітове борошно, крейду, вапняк, гашене вапно і попіл. На кожен квадратний метр грунту досить буде 200 гр. такої суміші.

Для посадки краще відібрати великі головки часнику, попередньо розділивши кожну на дольки. Грунт повинен бути очищений ще з кінця літа, переважно рівна поверхня, без ярів і пагорбів. Адже залишилася волога в яру навесні може в значній мірі нашкодити часнику, а на височині від холодного вітру рослини можуть загинути.

Найбільш дієві народні методи обробки часнику

Замочування зубчиків в розчині попелу. Взяти 2 склянки дрібного попелу, залити їх двома літрами води і добре перемішати. Після того, як відділиться розчин, злити верхню світлу частину. Саме в цій воді і замочити посадковий матеріал на 1 годину перед посадкою.

Кухонна сіль здатна нейтралізувати грибок і суперечки. Для приготування розчину, 3 великих ложки солі розчиніть в 3-х літрах води. Зубчики замочувати безпосередньо перед посадкою на кілька хвилин. У разі виявлення інфекції на часнику, після сольового розчину, помістити його в 1% розчин мідного купоросу. Після цього, висадити в грунт, не промиваючи.

Корисні поради

Грядки рихлити слід раз в 2 тижні. Збір врожаю необхідно провести, як тільки пожовтіє пір’я. Якщо пропустити цей момент, часник знову почне зростати, розпадеться на зубчики і стане непридатним для подальшого зберігання.

Після перекопування і розрівнювання земельної ділянки, грядки рясно поливають водою. У разі сильних атмосферних опадів, додатковий полив не потрібен. Поливати необхідно для гарного розчинення мінеральних речовин. Якщо проігнорувати цей крок, то сухе добриво може, нанести опік на часник, а опади згодом оголять головки.

Обов’язково двічі проводьте дезінфекцію грунту. Вперше – полийте грядки мідним або залізним купоросом. Розчин повинен бути слабким. На кожен метр землі використовується піввідра рідини. По-друге – за добу до висадки часнику грунт обробити карбамідом. Можна і в сухому вигляді. На кожен метр потрібно 16 грам речовини.

Якісно і грамотно обробивши посадковий матеріал перед посадкою, можна не хвилюватися за стан і збереження майбутнього врожаю. Викопавши і добре просушивши часник, він відмінно збережеться до наступного сезону.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *