Основні правила вирощування великого врожаю помідорів

Навряд чи хтось із дачників вирощує томати заради їх зелених кущів. Всі хочуть збирати багаті врожаї. А як не дивно, але чим більше рослинної маси, тим менше помідорів на кущі. Розповімо, як змусити рослини пустити всю силу зростання в плоди, а не в листя.

І ось які кроки потрібно зробити:

— Готуючи теплицю для томатів, не вносьте в землю багато органічних добрив. Рослина буде використовувати їх надлишок для росту листя і пасинків.

— Після того як помідор був висаджений, не поливайте його пару тижнів. Тієї вологи, яка була дана йому при посадці, вистачить на цей час. Кущ повинен пустити коріння вниз, а не в верхні шари землі. Поверхневі коріння зроблять культуру менш стійкою до хвороб.

— І взагалі томати люблять рідкісний (раз на тиждень), але рясний полив. Але все-таки стежте і не допускайте пересихання землі, інакше рослина може скинути колір. Особливо це актуально в жаркі дні. Визначити стан грунту можна, зробивши поглиблення в 15 см. І якщо там земля вже підсохла, то сміливо поливайте.

— Обмежте, а краще взагалі виключіть азотні добрива після висаджування томатів. Ці препарати викликають зростання саме зеленої маси, а не плодів.

— Під час зацвітання другої або третьої кисті томат слід обприскати слабким розчином борної кислоти (10 г на 10 л води). Це підвищить рівень цукру в плодах і посилить плодоношення куща.

— Влаштуйте стресові умови, скоротивши полив. При цьому рослина пустить всі свої сили на продовження роду, а саме на утворення плодів. Після того як зав’язі утворилися, така ситуація є неприпустимою.

— Вчасно видаляйте пасинки. Формуйте кущі в один-два ствола. Для деяких сортів допустимо залишати три стебла. У теплицях пасинкування проводять раз в 8-10 днів, а у відкритому грунті одноразово.

— Також слід періодично видаляти листя з кущів, особливо це актуально під час плодоношення. Нижні листя, що лежать на землі, взагалі можуть стати причиною хвороби томатів. Але робіть це з акуратністю на томатах у відкритому грунті, тому що на вулиці листя є захисником плодів від холоду і палючого сонця.

— Іноді томати, в більшості своїй високорослі, починають жирувати і відрощувати довгу кисть. Її слід підрізати, залишаючи 7-8 ягід що зав’язалися.

— Якщо ви хочете, щоб плоди добре сформувалися і виросли великими, то залишайте на одному стовбурі не більше шести кистей.

— Першу підкоренеуй підгодівлю проводять після формування кистей. Для цього використовують калійні, фосфорні, магнієві добрива. Недолік мікроелементів і магнію відшкодовують обприскуванням цими препаратами листя. Також опудрюють землю після поливу попелом.

— Підгортайте томати, така процедура збільшує утворення коренів. А це в свою чергу дає сили для утворення великої кількості якісних, великих плодів.

— Вчасно прищипніть точку росту помідорів. Це робиться в кінці липня-серпні, все залежить від вашого регіону. Тоді томат пустить всю силу на нарощування маси плодів.

Ми розповіли про основні правила, дотримання яких забезпечує відмінний урожай помідорів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *