Чим підживити помідори, щоб вони краще зав’язались

Помідори – популярна городня культура, на вирощування якої витрачається багато сил і часу. Однак хорошого врожаю вдається домогтися не завжди. Своєчасна і правильна підгодівля томатів навесні допоможе виправити ситуацію.

Які добрива потрібні помідорів

Культивування томатів, особливо навесні, в період активного розвитку, практично неможливо без підгодівлі. В іншому випадку квіток буде мало, а нечисленні зав’язі стануть опадати, що неминуче позначиться на врожайності. Тому відразу після висадки розсади в грунт необхідно починати вносити добрива в грунт.

Фахівці рекомендують використовувати на дачних ділянках спеціальні препарати, які можна придбати в магазинах для городників. Більшість з них безпечні для томатів і при цьому мають доведену ефективність.

У період зростання необхідно підгодовувати помідори азотом, який сприяє набору зеленої маси і правильному формуванню кущів.

Томати мають потребу у великій кількості калію, інакше цвітіння не буде рясним і продуктивним.

Помідори не повинні відчувати дефіциту фосфору, завдяки якому в плодах накопичується необхідна кількість цукру і вуглеводів.

Можна вносити в грунт як монопрепарати (необхідну кількість вказано на упаковці), так і комплексні підгодівлі відповідно до інструкції.

Приступати до удобрення слід навесні. Найпоширеніший спосіб підгодувати рослини – регулярно поливати їх розчином поживних речовин. Однак можна час від часу робити позакореневе підживлення томатів – обприскувати дорослих кущів рідкою сумішшю мікроелементів.

Народні методи підгодівлі

При бажанні можна удобрювати помідорні грядки народними способами.

Навесні, відразу після висадки томатів в грунт, рекомендується полити розсаду слабким розчином аптечного йоду. Розчин готують з розрахунку 2 краплі препарату на 10 л води. Міцніша концентрація може обпалити ніжні листи. Подібну підгодівлю помідорів можна повторити в період активної бутонізації.

Польовий хвощ росте як бур’ян на будь-якій присадибній ділянці. З нього можна приготувати натуральне добриво, яке допоможе збільшити кількість зав’язей на кущах. Для цього хвощ потрібно зібрати, подрібнити і залити великою кількістю теплої води. Накрити кришкою і поставити бродити на 7 днів. Масу слід періодично перемішувати. Коли розчин буде готовий, його можна використовувати як для кореневої, так і позакореневого підживлення томатів.

Популярним і дешевим джерелом фосфору і калію є звичайний деревний попіл, який легко заготовити самостійно. Перед застосуванням попельний порошок слід просіяти і розвести в відстояній або дощовій воді в пропорції 200 г на 10 л. Настояти протягом доби і використовувати для підгодівлі томатів з весни до осені.

Щоб зберегти зав’язі на цій культурі в спекотне посушливе літо, фахівці рекомендують використовувати слабкий розчин борної кислоти. Спочатку в склянці теплої води слід розвести 10 г засобу. Отриману рідину необхідно влити в наповнене до верху відро об’ємом 10 л і добре розмішати. У спекотну погоду кожного тижня слід обприскувати кущі з дрібнодисперсного пульверизатора.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *