Чим потрібно підгодувати виноград навесні для рясного врожаю соковитих грон

Щоб по осені лоза була прикрашена важкими, соковитими гронами ягід, піклуватися про виноградник слід з ранньої весни. Головне правило – своєчасна підгодівля, яка містить найнеобхідніші винограду речовини.

Ознаки дефіциту речовини

Теоретично, якщо при посадці були внесені необхідні добрива, молодий виноград не потребує підгодівлі 3 роки. Але також щовесни потрібно оцінювати стан рослин, адже деякі особливості зовнішності кущів прямо вказують на брак конкретних елементів:

  • блякле, неприродньо світле листя – азот;
  • шоколадні плями на яскраво-зеленому листі – фосфор;
  • бура окантовка листя – калій;
  • жовтуваті листя з вираженими зеленими прожилками – залізо.

А якщо підстава лози «прикрасилася» гниллю при загальному здоров’ї рослини, це говорить про нестачу сірки.

Терміни внесення підгодівлі

Весняна пора догляду за виноградом відзначена трьома обов’язковими підгодівлями:

— Перша – з кінця березня до середини квітня, коли кущі ще «сплять»;

— Друга – з 10 по 20 травня, плюс потрібно встигнути з нею за 2 тижні до цвітіння, тобто внесення доводиться на появу зародків кистей;

— Третя – з кінця травня до початку червня, незабаром після зав’язування плодів.

Добрива, внесені «за розкладом», повинні бути найсильнішими, плюс між ними можна додавати легкі органічні.

Методи внесення підгодівлі

Позакореневе підживлення завжди тільки доповнюють кореневі і вимагають дотримання ряду строгих правил:

Обприскування засобами проводять по сухому листю при прогнозі погоди, коли ще на добу вперед немає дощу. Це необхідно, щоб цінні речовини встигли вбратися.

Зрошення підживлення виконують ввечері, щоб краплі не послужили «лупами» для сонячних променів.

Кореневі підживлення бувають двох типів:

1. Сухі, нерідко гранульовані, які вносять під кущ перед поливом;

2. Рідкі, що виливаються в оточуючий кущ рів глибиною 30-50 см, який потім присипають землею.

Ще можна закопати при кущі трубу, що йде на глибину 40-60 см з тим, щоб швидко подавати засоби до кореневої системи. Але якщо на ділянці винограду посаджено багато, від таких винаходів краще відмовитися, щоб уникнути складнощів з експлуатацією і доглядом.

Органічні весняні добрива

Їх головні переваги – дешевизна і екологічна чистота, що не приносить шкоди людині, поживними якостями самого винограду і навколишньому середовищу.

Дріжджова вода

Зупинивши вибір на цій підгодівлі, не варто очікувати, що виноград буде рости, як на дріжджах – самі по собі вони для нього практично не приносять користі, адже немає мети домогтися барвистого, декоративного цвітіння кущів. Але зате дріжджі є потужним стимулятором розкладання органічних речовин, що дозволяє готувати домашні засоби, що нагадують ЕМ-препарати.

Для приготування підгодівлі, що підвищує імунітет винограду і прискорює приріст зеленої маси навесні, потрібно:

  1. підігріти до + 25 … 40 ° C 1 л молока або молочної сироватки;
  2. засипати в рідину 10 г сухих дріжджів;
  3. через 2 години додати 1 кг хлібних сухарів і долити води, доводячи об’єм до 5 л;
  4. накрити ємність кришкою і прибрати в тепло на 1 добу, за цей час 2-3 рази перемішавши.

Для застосування засобу 200 г розчину необхідно розбавити 5 л води для 1 куща. Застосовувати цей засіб досить 2 рази за весну.

Трав’яний коктейль

Досвідченим виноградарям відомо, що найкращим «винахідником» нерідко виявляється сама природа. Яскравий тому приклад – сидерати з бобових, здатні менше ніж за сезон відновлювати родючість грунту. А поліпшити стан винограду можуть бур’яни.

Кульбаба, лопух, кропива, подорожник і багато іншого – все це потрібно вирвати з корінням і відправити в підходящу ємність, наприклад, пластикову каністру. При її обсязі в 200 л можна приготувати розчину приблизно на 30-40 кущів винограду.

Коли ємність виявляється заповнена на 50-75% утрамбованою зеленню, її слід заповнити майже доверху водою і накрити кришкою. Стояти вона повинна на сонці.

Теоретично, далі почнеться природний процес, який завершиться приблизно через 2 тижні готовністю підгодівлі. Її поява пояснюється тим, що в умовах без доступу повітря в рослинних рештках розмножуються специфічні бактерії і вивільняється азот, за змістом якого «зелений коктейль» перевершує навіть традиційний компост. Плюс з цією підгодівлею виноград отримує цінні кислоти – бурштинову, пропіонову і мурашину, здатні впливати в перспективі на формування грон.

Нерідко можна зустріти рецепти трав’яних настоїв з додаванням препарату «Байкал ЕМ-1». Він дійсно ефективний, але не в цій якості. Справа в тому, що він не тільки підсилює бродіння трав’яного «коктейлю» і зменшує його виражений неприємний запах, але і запускає процес утворення молочної кислоти, яка пригнічує багато корисних для культурних рослин мікроорганізми.

Для застосування трав’яного настою його потрібно розвести чистою водою в пропорціях 1:4 або 1:5, витрачаючи на кожен виноградний кущ по 2 відра готового настою. Перевага цього засобу полягає в тому, що його можна застосовувати кожні 4-5 тижнів з весни до осені, поєднуючи з будь-якими іншими добривами.

Гнойова рідина

Одне з найстаріших добрив – гній, до сих пір не змогла перевершити жодна хімічна промисловість. Цей засіб надає на виноград комплексний вплив:

  • сприяє зростанню кореневої системи;
  • підвищує адаптивність рослини до несприятливих погодних умов;
  • перешкоджає розвитку гнилі, яка уражує стебла.

Згідно найпростішого рецепту, досить розвести гній водою в пропорціях 1:2 і настояти протягом 10 днів в теплому місці. Цього часу вистачить, щоб процеси бродіння змінили його в цілющий еліксир навіть для тих виноградних кущів, які були ослаблені, наприклад:

  • неправильним обрізанням;
  • холодною безсніжною зимою.

Потім потрібно розвести настій водою в пропорціях 1:6 і використовувати для поливу, витрачаючи по 10 л на кущ. За весну винограду досить всього 2 таких підгодівлі.

Підводячи підсумки, важливо відзначити, що при внесенні добрив для винограду в будь-який час не слід перевищувати рекомендовані дози, адже більше щодо цієї культури – не означає краще. Надлишок ряду речовин послаблює виноград, знижує врожайність і погіршує якості ягід.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *