Тонкощі правильної обрізки троянд навесні

Навесні у рослин починають протікати обмінні процеси: від коренів до втеч і листю надходить вода з розчиненими мінеральними солями. Квіти, трав’янисті рослини і чагарники починають прокидатися і нарощувати вегетативну масу. Для чого необхідно обрізати троянду, «АіФ» розповів  ландшафтний дизайнер Владислав Потапов.

Розу навесні розкривають поступово, в два етапи, щоб вона не отримала сонячні опіки.

Обрізати троянди відразу ж після першого розкриття?

Обрізати троянди варто двічі. Коли розкриєте її наполовину в першій декаді квітня, виріжте почорнілі і обмерзлі пагони, не залишаючи пеньків.

У троянд найпоширеніші хвороби – чорна і сіра плямистості. Подивіться на пагони рослини: якщо на них проявилися темні плями або з’явився білий наліт цвілі, то велика ймовірність цих захворювань. Проведіть обробку біологічними фунгіцидами від плямистостей. До речі, для попередження цих підступних недуг досвідчені садівники ще восени перед укриттям обов’язково обробляють кущі фунгіцидами.

Роза вважається самою примхливою квіткою саду саме через ці нелуги. Скажімо, з гортензією або клематисом буде набагато менше клопоту, вони рідко хворіють і втрачають свій декоративний вигляд.

Коли проводити повторну обрізку?

Через 2-3 тижні після першого видалення непридатних частин рослини знову розкрийте троянду. Після пробудження у рослини можуть виявитися і інші хворі пагони, які почали відмирати. Починаючу в’янути частину втечі обрізають до першої пробудженої сильної і здорової бруньки. Зазвичай ці частини рослини чорного або коричневого кольору. Іноді верхівки пагонів через вплив низьких температур сильно прихоплюють морозом. Нижня частина втечі має здоровий темно-зелений колір, а сама верхівка –  ще темніше, вона омертвіла. Цю частину обріжте до здорової бруньки. І на цьому наша весняна обрізка завершиться.

У похмурий день через 1-2 тижні після обрізки зніміть решту укриття, обприскайте фунгіцидами та знову притініть, щоб не обпалило яскравим сонцем.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *