Чи варто обрізати лстя у томатів щоб збільшити урожай

Якщо ви вирішили обрізати листя у томатів то перш ніж це зробити, прочитайте нашу статтю.

Переваги і недоліки обрізання листя томатів

При обрізанні листя у помідорів є свої переваги і недоліки про які варто знати.

Переваги

• Відсутність листяного покриву дає доступ більшій кількості сонячного світла, що сприяє більш швидкому дозріванню культури.

• Листи у культур не тільки виробляють поживні речовини, а й відповідають за випаровування вологи. Якщо ж скоротити кількість листя до мінімального, зростання томатів стане змінюватися набагато швидше (це відбудеться тому, що вся волога попрямує в зав’язі).

• Велика кількість листяного покриву на стеблах заважає проникненню достатньої кількості повітря до прикореневої зони. Негативний вплив при цьому відчувається на загальному стані культури. Вирішити проблему можна лише за допомогою повної обрізки листя.

Недоліки

• Неможливість надходження поживних речовин з кореневої системи безпосередньо в томати. Спочатку вода з грунту потрапляє в листя, в якій проходить процес фотосинтезу. В кінцевому результаті при даному процесі виходять поживні речовини, які культура перенаправляє в томати. Якщо ж стовбури виявляться без листя, томати все одно зростуть і навіть дійдуть до червоного відтінку, але при цьому смак значно зіпсується.

• Процес випаровування дозволяє не тільки втрачати вологу, але і створювати навколо куща мікроклімат. При обрізанні листя культура втрачає здатність до випаровування і не може протистояти згубним умовам погоди. До того ж, коли кущ розташовується відкрито під променями сонця, томати піддаються можливим опікам і деяким хворобам.

Так все-таки: чи варто обрізати листя у томатів?

Підійшовши до питання про зрізку листя у томатів і зваживши всі «за» і «проти», більшість садівників відмовляються від задумки вирощування культури на чистому стеблі. Але, як би це не здавалося суперечливо, і цей метод має свої недоліки:

— Якщо на кущі занадто багато листя, процес зростання і дозрівання плодів буде значно сповільнюватися.

— Листя, які розташовуються біля землі, входять в безпосередній контакт з грунтом. Саме цей аспект найбільш часто призводить до того, що гілки починають гнити, а сам овоч піддається формуванню хвороб.

З огляду на попередні аспекти, професійні садівники вважають обрізання листя необхідним, але робити це варто за певними правилами.

Процедуру освіти генеративної культури необхідно починати прямо з моменту висадки маленьких паростків в грунт. Простіше кажучи, найважливішим завданням і метою досвідченого садівника вважається формування таких кущів, які будуть приносити плоди якомога швидше.

На просторах інтернету існує думка про те, що при перенесенні саджанців старе листя у кущів необхідно обрізати. В даному випадку мова ведеться про те листя, що розташоване біля землі. Якщо обрізати пару нижніх листових пластинок, паросток можна буде трохи поглибити. Це подарує можливість до формування допоміжних коренів.

Далі, коли кущ пройде етап вкорінення і почне рости, можна буде проводити обрізку частинами. Зробити це можна на абсолютно будь-якій фазі і в будь-який час. Ваш обов’язок буде полягати лише в тому, щоб прибрати вже близько шести листків, які ростуть знизу стебла. Саме після цього покращиться процес провітрювання зони біля землі і з’явиться бар’єр для контакту з грунтом.

Якщо на середньому ярусі велика кількість листків, які заступають одне одного, частину з них також можна обрізати. Це ніяк не зашкодить культурі.

Якщо ж кущ вже сформувався, а на ньому ростуть і червоніють плоди, зелень можна обрізати по нижні помідори. Це допоможе плодам швидше дозріти.

При дотриманні всіх тих правил, що вказані в статті, ви безсумнівно підвищите показники врожайності і прискорите дозрівання томатів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *