Методи підгодівлі винограду навесні і восени для багатого врожаю

Виноград дивовижна рослина. Його коренева система отримує воду з глибоких шарів землі, тоді як мінерали та інші поживні речовини надходять з верхніх шарів грунту. Така будова змушує садівників регулярно удобрювати виноград різними підгодівлями, щоб отримати рясний урожай ягід в осінній період. Далі ми розповімо про всі тонкощі добрива винограду.

Види добрива винограду і терміни

В якості добрива для виноградної лози використовуються два основних види підгодівлі, а саме:

— Органічні – в основному це відходи тваринництва (пташиний послід, гній), а також перепрілий компост, попіл різних видів і навіть торф;

— Мінеральні – цілий спектр різних хімічних препаратів на зразок калійної солі, аміачної селітри, суперфосфатів та інших засобів.

Першу підгодівлю винограду найкраще здійснювати вже в період посадки. Якщо все виконати за інструкцією, рослині вистачить внесених добрив на кілька років вперед. Надалі потрібно лише щорічно проводити комплексну підгодівлю для підтримки здоров’я рослини.

Всього існує два методи внесення добрив:

— Кореневий. Підживлення здійснюється після висадки, а також навесні і восени. Якщо рослина молода, то слід вносити перше добриво через 2 роки після посадки. Якщо виноград росте в суворому кліматі і на мізерному грунті, велика кількість підгодівлі слід збільшувати, однак режим їх внесення порушувати не варто.

— Обприскування. Другим методом є обприскування, яке крім підгодівлі рослини дозволяє вберегти лозу від різних недуг і шкідливих організмів. Обприскування рекомендується проводити за десять днів до цвітіння, а також через 15-20 днів після утворення зав’язей.

Найбільш важливою за значимістю підгодівлею є первинне добриво лунки перед посадкою рослини. Від його якісної реалізації залежить подальший успішний ріст і розвиток винограду. Щоб отримати максимально великий і здоровий врожай, рекомендується використовувати ряд органічних добрив, таких як зола, гній і компост.

Деякі досвідчені городники вкопують одну або кілька пластикових труб з прорізами по периметру місця висадки винограду, для того щоб в подальшому вливати поживні розчини безпосередньо до коренів рослини. Якщо ви хочете скористатися цим методом, рекомендується вкопувати труби на відстані від 50 см від місця розташування саджанця.

Перша закладена підгодівля забезпечує саджанці до 2-3 років запасу поживних речовин. Якщо ж з якоїсь причини рослина починає хворіти або має уповільнені темпи зростання, рекомендується вносити 35-45 г сечовини або ж аміачної селітри, які розчиняються в 10 літрах дощової води. Крім того, непогано себе зарекомендувало обприскування мідним купоросом, який позбавляє виноград від грибкових захворювань і наростів лишайника.

Народні рецепти

Наостанок наведемо кілька дієвих народних рецептів, які були відточені роками практики. Одним з таких рецептів є приготування зеленого добрива, яке знижує кислотність грунту, а також непогано засвоюється виноградною лозою.

Спосіб приготування простий: бур’яни або непотрібну розсаду заливають 8 літрами теплої води, накривають плівкою і залишають бродити на термін до двох тижнів. Після того як процеси бродіння завершуються, необхідно розбавити настій звичайною водою у співвідношення 1 частина настою на 10 частин води.

Отриманим засобом можна поливати виноград з розрахунку 1 відро на 1 кущ. Звичайно, воно не зможе замінити комплексну підгодівлю, проте в якості доповнення підходить ідеально.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *