Як правильно підготувати грунт в теплиці до майбутніх посадок і щедрого врожаю

Осіння обробка грунту в теплиці – це необхідний агротехнічний прийом. Він стане запорукою гарного врожаю на наступний рік.

Необхідність знезараження грунту

Протягом городнього сезону в теплиці переважають високі температури і вологість. В такому середовищі всі процеси життєдіяльності протікають дуже активно. Це стосується не тільки культурних рослин, але також ґрунтових мікроорганізмів і комах. При чому, як корисних, так і шкідливих. У процесі їхньої бурхливої ​​і взаємозалежної діяльності грунт дуже сильно виснажується. Шкідливі речовини накопичуються у верхньому шарі, де тепло і волого. Збудники різних хвороб також зосереджені в землі, на стінках і каркасі теплиці. Тому знезараження повинно проводитися в кінці кожного городнього сезону.

Методи знезараження грунту в теплиці

Можна виділити 5 основних методів осінньої обробки грунту. Всі вони проводяться як по-окремо, так і в комплексі, що набагато ефективніше. Мета всіх методів – видалити личинки шкідливих комах, спори грибків і збудників хвороб.

Заміна грунту

В якості ідеального способу застосовується повна заміна ґрунту на глибину до 20 см. Якщо немає такої можливості, то слід почати з перекопування. Перекопування грунту – це основа основ. Без розпушення і насичення повітрям ущільнити грунт не вдасться обробити досить якісно.

Хімічний метод

Хімічний метод полягає в застосуванні розчинів, здатних знищити шкідників. Найчастіше для цього використовується мідний купорос, який розлучається в пропорції 50 грам речовини на 10 літрів води. Його також можна змішати з негашеним вапном, або бордоською рідиною. Це буде більш ефективна суміш. Але вона вимагає великої обережності і уваги.

Зверніть увагу!

Мідний купорос не можна застосовувати частіше, ніж 1 раз в 5 років!

Крім цього, використовують готові препарати, що містять мідний купорос, які є у продажу. Діяти потрібно строго дотримуючись дозування і інструкції, адже вже навесні в цій теплиці буде рости новий урожай.

Поливається гаряча вода на свіжоскопану землю, в якій всі шкідники перебувають на поверхні. Тричі просочується окропом і закривається плівкою для збереження температури.

Зверніть увагу!

При цьому методі можна погубити і корисну мікрофлору в ґрунті.

Біологічний метод

Знезараження проводиться за допомогою препаратів, що містять біологічно активні сполуки. Особливо популярні препарати Байкал-М1, Фітоцид, Фітоспорін і інші. Плюсів у цього методу досить багато, адже біологічно активні речовини сприяють посиленому розкладанню рослинних залишків у грунті, збагачуючи її гумусом.

До біологічного відноситься і метод посіву сидератів. Можна посіяти в теплиці білу гірчицю, горошок. Вони сприяють накопиченню азоту в землі, покращують структуру, вбивають шкідливу мікрофлору.

Обробка настоями чорнобривців, часнику, календули – це народні біологічні методи. Вони не так ефективні, але абсолютно безпечні.

Криогенний метод

Обробка холодом в зимовий період – важливий прийом. Тому теплиця взимку повинна бути відкрита в найлютіші морози.

Зверніть увагу!

Полікарбонатні теплиці не слід залишати відкритими без нагляду, їх може перевернути або зруйнувати під час сильних вітрів.

Використовуючи всі ці методи в комплексі, можна вже восени гарантувати собі хороший урожай в теплиці в наступному сезоні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *