Чим варто підгодувати кущі полуниці навесні, щоб отримати багатий урожай смачних ягід

Добрий день, мій читач. Полуничні кущики потрібно своєчасно підгодовувати з початку весни між маніпуляціями по мульчуванні грунту, обрізці листя. Як підгодівлі можна скористатися мінеральними і органічними добривами, а також народними засобами (йодом, деревним попелом, перегноєм).

Правила підгодівлі суниці садової в весняний період

Перш ніж підгодувати кущі полуниці, зверніть увагу на ступені розвитку і протяжність життя рослини.

Фахівці радять виконувати наступні правила:

  1. Відразу ж після посадки кущ не треба підгодовувати, бо в період перекопування грядки вже були внесені в землю поживні речовини.
  2. Кущі потрібно підгодувати на 2-4 рік життя мінералізованими і органічними добривами.
  3. У третій рік розвитку культури використовуйте для підгодівлі мінеральні засоби.

Перший раз удобрюють кущі в період ранньої весни, як тільки розтане сніг, а листя ще не розпустилися. Підживлення вносять під час формування кущів. Навесні слід забезпечити для рослини стабільний розвиток пагонів і листя. У зв’язку з цим використовуйте в якості добрива азотисті сполуки.

Необхідні розчини для весни приготуйте таким чином:

Потрібно підготувати добриво, що складається з рідини (10 л), коров’яку (двох склянок), а також сульфату амонію в кількості однієї столової ложки. Інгредієнти ретельно перемішують і поливають під кущики по 1 л розчину.

У 10 л рідини розчиняють нітроамофоску (1 ст. л), підгодівлю внесіть в грунт в пропорції 0,5 л/1 кущ.

Органічний склад потрібно приготувати з листя і пагонів кропиви: наповнюють ємність гілками і заливають підігрітою водою. Дають настоятися розчину протягом 3-4 днів, а потім підгодовують кореневу систему. Настойку не фільтруйте, а розведіть водою в пропорції 1:10. Перед обприскуванням кропив’яний настій проціджують і розводять рідиною. Для одного кущика потрібно 0,5-1 л приготовленого розчину. У крапивній рідині присутні мінерали (магній, фосфор).

Для розчину можна використовувати живильний засіб, приготований з пташиного посліду. Речовину заливають рідиною в пропорції 1:10 і дайте настоятися протягом 3-4 днів. Під кожен кущик виливайте по 0,5 л. Такий же розчин можна приготувати з коров’яку.

Підгодовування полуниці в період і після закінчення цвітіння

Наступні підживлення полуниці переносяться на травень-червень. При початковому цвітінні рослин потрібні калійні добрива, які покращують смак ягід. Після додавання добрив плоди набувають приємний аромат, період збереження дозрілих ягідок збільшується. Після позакореневого підживлення поліпшується зовнішній вигляд кущиків.

Якщо в ґрунті не вистачає калію, то плоди можуть не дозріти. Щоб цього не сталося, розводять в рідині (10 л) калійну селітру в обсязі 1 ч. л. поливають чагарники в пропорції 0.5 л на одну культуру. Цей розчин можна використовувати для обприскування полуничного листя і стебел. Для зовнішнього підгодовування слід використовувати суміш, що складається з коров’яку або сірчанокислого цинку.

Після закінчення цвітіння, для того щоб підвищити врожайність, під час розвитку зав’язі можна провести позакореневе підживлення комплексними добавками з мінералами.

Використовують для добрива компост, при цьому розміщують його по колу шаром приблизно 5-8 см.

Деревний попіл можна використовувати як універсальне і якісне добрива. У цій речовині містяться калій і фосфор. Великий ефект приносить попіл, що залишився від згоряння березових дров, соломи і хвойних рослин.

В якості профілактики від захворювань полуниці і підгодовування можна застосовувати йод. Розчиняють мікроелемент в кількості 5-10 крапельок в 10 л води, перемішують засіб і обприскують кущі до початку цвітіння. Процедуру виконують в кількості 3 разів з інтервалом в півтори тижні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *