“НІХТО НІКОМУ НІЧОГО НЕ ВИНЕН”: ТВЕРДЖЕННЯ, ЯКЕ ЗАСІЛО В ГОЛОВІ БАГАТЬОХ ЛЮДЕЙ

Звідки взагалі пішла в маси ця улюблена багатьма фраза: “Ніхто нікому нічого не винен”? Це огидне твердження. Брехливе за своїм змістом, бо людина – соціальна істота. А, вступаючи в будь якого роду стосунки, в тебе з’являються обов’язки. Тому, що ти дав надію, пообіцяв, зміцнив печаткою або словом. Тому, що є таке поняття, як совість, в кінці кінців. Ти впустив людину в своє оточення, ти дозволив їй ввійти в своє життя, і так само прийшов в життя цієї людини, і таким чином, ти взяв на себе зобов’язання.

Зобов’язання перед нею і перед собою. В певний момент життя, ти розумієш, що тобі не все одно, що відбувається з цією людиною – ви пов’язані.

Уявіть себе альпіністом, і як ви кричите: “Гей, друже, я задовбався, я виснажений. Відкріпляю тебе – я тобі нічого не винен.” Винен. Ми винні своїм дітям, тому що вони нас не просили. Ми в боргу перед батьками, тому що ми їх не просили, але живемо і насолоджуємось життям. Ми винні друзям, бо ми їм дозволили бути саме такими.

Ми винні тим, кому сказали: “Кохаю”, і винні навіть тоді, коли не сказали, але у вас були стосунки. І…знаєте, насправді “вільних стосунків” не буває. Це термін для тих, хто не розуміє слова “відповідальність”.

Само по собі слово “стосунки” передбачає, що ви з людиною не просто “пробігаючи, зіткнулися”, ти ввійшов в тісний контакт, захисна оболонка розтанула – і саме цю вразливу беззахисну людину ти повинен оберігати. Якщо ти – моя подруга, я відповідаю за те, щоб ти не кинулась під поїзд, якщо ти розповіла про свою біду. Рівно на 50 відсотків відповідаю. І буду відповідати на всі СТО!, якщо скажу: “Не грузи мене, своїх проблем по горло”.

Якщо твоя жінка плаче, то часто-густо, це зовсім не тому, що вона істеричка, а просто тому, що ти зробив їй боляче. Її провина в тому, що вона приймає цю образу, твоя – що ти образив.

Коли ми перебуваємо в стосунках, ми так чи інакше впливаємо один на одного. І ми повинні нести відповідальність за цей вплив. “Ми відповідальні за тих, кого приручили”. А ця новітня ідеологія індивідуалізму веде до краху стосунків. Замість друга – психіатр, замість кохання – секс, замість справжньої близькості – 148 каналів кабельного телебачення та інтернет.

Коли ніхто нікому нічого не винен, жити простіше. Відповідальність та зобов’язання вимагає великої духовної праці над собою.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *