Цю задачу Ейнштейна можуть вирішити тільки 2% людей: ризикніть перевірити себе

За легендою, така загадка була призначена для перевірки кандидатів в асистенти великого фізика.

Загадка на логіку, наведена нижче, приписується Альберту Ейнштейну. Ходять чутки, що він загадував її тим, хто хотів стати його асистентом – складна загадка допомагала з’ясувати, чи може людина мислити логічно.

Деякі джерела стверджують, що загадка Ейнштейна насправді належить Льюїсу Керролу, але документальних підтверджень авторства першого або другого знайти не вдалося.

Проте та сама “задача Ейнштейна” продовжує приводити в ступор багатьох інтелектуалів. Пропонуємо вам спробувати свої сили в її вирішенні.

Задача Ейнштейна про 5 будинків – умова

Вважається, що це – найскладніша загадка з усіх, якщо не використовувати папір і ручку або інші пристрої, за допомогою яких можна візуалізувати предмети, перераховані в умові завдання. Передбачається, що при допоміжних засобах загадка на логіку втрачає будь-який сенс – суть саме в тому, щоб розв’язати її в умі, а це під силу тільки 2% населення планети.

Однак навіть якщо у вас не вийшло знайти розв’язання загадки на логіку з “голими руками”, сміливо озбройтеся папером і ручкою та знайдіть відповідь, адже головне в ній – захопливий процес і результат, а не конкуренція за місце асистента поруч з Альбертом Ейнштейном.

Умова загадки, опублікована в журналі Life у номері від 17 грудня 1962 року:

На вулиці стоять п’ять будинків.

Англієць живе в червоному будинку.

В іспанця є собака.

У зеленому будинку п’ють каву.

Українець п’є чай.

Зелений будинок стоїть одразу праворуч від білого будинку.

Той, хто курить Old Gold, розводить равликів.

У жовтому будинку курять Kool.

У центральному будинку п’ють молоко.

Норвежець живе в першому будинку.

Сусід того, хто курить Chesterfield, тримає лисицю.

У будинку по сусідству з тим, у якому тримають коня, курять Kool.

Той, хто курить Lucky Strike, п’є апельсиновий сік.

Японець курить Parliament.

Норвежець живе поруч із синім будинком.

Кожен із п’яти будинків пофарбований у свій колір, усі будинки розташовані поруч – один за одним. Їхні мешканці – різних національностей, володіють різними тваринами, п’ють різні напої та курять різні марки американських цигарок.

Запитання: Хто п’є воду? Хто тримає зебру?

Як розв’язується загадка на логіку від Ейнштейна

Для того щоб завдання Ейнштейна не змусило вас впасти в депресію і збитися зі шляху, рекомендуємо все-таки взяти ручку і аркуш паперу, щоб упорядкувати умову завдання.

Крок 1

Норвежець живе в першому будинку (10), а поруч із ним стоїть синій (15), значить він другий. Перший не може бути зеленим або білим, оскільки вони мають стояти поруч. Також не може бути і червоним, бо в червоному живе англієць. Отже, перший будинок жовтий.

Крок 2

Звідси ми розуміємо, що в першому будинку курять Kool (8), а в другому будинку тримають коня (12). Потрібно з’ясувати, що п’є норвежець:

  • не чай – його п’є українець (5);
  • не каву – її п’ють у зеленому будинку (4);
  • не молоко – його п’ють у третьому домі (9);
  • не апельсиновий сік – той, хто його п’є, курить Lucky Strike (13).

Відповідно, норвежець п’є воду – першу відповідь ми отримали.

Крок 3

Для подальшого розв’язання такої загадки на логіку нам потрібно розібратися із цигарками, які курять мешканці різних будинків, і зрозуміти, що курять у другому будинку, де тримають коня. Складаємо таблицю або список:

  • у першому будинку курять Kool (8);
  • той, хто розводить равликів, курить Old Gold (7).

Можна припустити, що в синьому будинку можуть палити Lucky Strike і пити апельсиновий сік (13), але тоді це не норвежець (перший будинок), не англієць (червоний будинок), не іспанець (у нього собака), не українець (він п’є чай) і не японець (він курить Parliament). Отже, у другому синьому будинку курять точно не Lucky Strike.

Можливо, у другому будинку живе японець, який курить Parliament? Тоді потрібно з’ясувати, що він п’є. Не чай (його п’є українець), не каву (зелений будинок), не молоко (третій будинок) і не сік (його п’є той, хто курить Lucky Strike). Ситуація не виходить, тож у синьому будинку курять точно не Parliament.

Якщо в другому синьому будинку, де тримають коня, курять не Parliament, не Lucky Strike, не Old Gold і не Kool, значить, у другому будинку віддають перевагу Chesterfield.

Крок 4

Загадка на логіку йде далі – потрібно зрозуміти національність того, хто живе в другому синьому будинку, курить Chesterfield і тримає коня. Це не норвежець (він у першому будинку), не японець (курить Parliament), не англієць (він у червоному будинку), не іспанець (у нього собака). Отже, у п’ятому будинку живе українець і п’є чай.

Крок 5

Оскільки Chesterfield курять у другому будинку, з пункту 11 ми розуміємо, що лисиця у того, хто живе або в першому, або в третьому будинку. Припустимо наявність пухнастого звірка в будинку №3.

Тоді що має пити людина, яка курить Old Gold і розводить равликів? Чай і вода були виключені в попередніх кроках, апельсиновий сік п’є той, хто курить Lucky Strike, молоко п’ють у третьому будинку, а каву п’ють, за умовою, у зеленому будинку.

Якщо припустити, що в третьому будинку тримають лисицю, то в зеленому будинку має жити людина, яка курить Old Gold, п’є каву і розводить равликів. До жодної національності вона не підходить, тому така ситуація неможлива. Отже, лисицю тримають у першому будинку.

Крок 6

З усього, що ми з’ясували вище, виходить, що апельсиновий сік і каву п’ють у будинках 4 і 5. Людина, яка палить Old Gold і розводить равликів, не може жити там, де п’ють сік, тому що в тому будинку курять Lucky Strike. Якщо припустити, що вона живе там, де п’ють каву, то це – зелений будинок, що неможливо, як ми з’ясували на кроці 5. Тому ми робимо висновок, що той, хто курить Old Gold і розводить равликів, живе в будинку № 3.

Крок 7

Звідси виходить, що Parliament курять у зеленому будинку, де п’ють каву, а живе там японець (14). Тоді іспанець живе в білому будинку з собакою, тому що в червоному – англієць. У свою чергу, білий будинок не може бути під номером 3 – там равлики. Він стоїть ліворуч від зеленого, отже обидва ці будинки 4 і 5. Червоний будинок – третій, там живе англієць.

Відповідь загадки на логіку ми знайшли методом заповнення прогалин – знайшли всі відповідності, окрім однієї, але саме ця “прогалина” дає нам зрозуміти, хто тримає зебру.

Відповідь задачі: норвежець п’є воду, японець тримає зебру.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *