Як правильно гасити соду, щоб не зіпсувати випічку. Більшість господинь роблять це не правильно

Додавання гашеної соди у випічку, млинці або інші страви гарантує чудові та смачні вироби. Проте, інколи готові вироби не завжди виходять пухкими та ніжними. Справа в тому, що не всі господині знають, як правильно гасити соду, тому й виникають такі проблеми.

Для початку варто знати, що сода розпушує будь-який виріб у 2 етапи: під час зіткнення з кислим середовищем та під час випікання при високій температурі.

Як зазвичай господині гасять соду оцтом.

Цю процедуру роблять у столовій ложці або склянці, а потім додають в тісто — це поширена помилка. Оскільки, реакція виділення вуглекислого газу відбувається у ложці, а не в тісті, то ніякого розпушування не відбудеться. Як результат — втрачено перший етап розпушування тіста, бо кислота нейтралізує соду, яка за рецептом повинна розпушувати тісто, а в подальшому вироби.

Правильне гасіння соди.

Гасити соду оцтом можна двома способами. Перший спосіб — в суміш інгредієнтів, без борошна, додати соду, влити оцет та добре все перемішати. У тісті відбудеться реакція виділення вуглекислого газу, який й надає виробам пишності.

Другий спосіб — соду додати до сухих інгредієнтів тіста, а оцет — до рідких. По окремості, в різних ємностях слід перемішати сухі інгредієнти разом з содою та рідкі разом з оцтом. Потім все разом ретельно перемішати. В середині тіста відбуватиметься реакція виділення вуглекислого газу, який буде виконувати свою функцію розпушувача.

Пам’ятайте, якщо тісто має у своєму складі кислі продукти такі, як сметана, домашній кисляк, сік лимона, то не потрібно додавати оцет у рідкі інгредієнти. Сода й так добре погаситься в кислому тісті без додавання оцту, а готові вироби вийдуть пухкими, ніжними та смачними.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *