Ефективний спосіб омолодження кущів смородини, який віддячить вам рясним врожаєм

Дуже люблю варення з чорної смородини. На ділянці в мене росте кілька сортів. Я періодично їх міняю. Купую нові, саджу-пересаджую, як то кажуть. Роблю це не щороку: кущах треба посидіти рочок, щоб ягоди дати. І ось за моїм графіком прийшла пора оновлюватися, а я щось закрутилася по осені і нічого нового не підсадила.

Взимку думала, що кущі у мене старі, нічого не народять, залишуся без улюблених ласощів на наступний рік. Але все одно, для смородини вирішила робити все, що належить. Була не була, може, що й виросте.

Перше – окріп

Щороку, як тільки навколо кущів з’являються перші проталини, обливаю кущі окропом. Так ще бабуся моя робила. Вона говорила, що рятівник-окріп вб’є шкідливих комах, які зимують під бруньками, в корі. І від борошнистої роси позбавить. Переливаю окріп в лійку і прямо по гілочках ллю.

Деякі воду економлять і розподіляють лієчку на кілька чагарників. Я ж займаюся довго: одну ємність виливаю на кожен кущ. Не шкодую часу і сил.

А тут сусідка вийшла в город, розговорилися через паркан. Я з нею поділилася проблемою: ягід, мовляв, боюся, не буде. Вона й каже: «Так проведи, Шура, обрізку, омолодити кущ». І показала пальцем, від чого треба позбутися. Я навіть принесла з дому червоний лак для нігтів і позначила старі пагони, щоб потім нічого не переплутати. Зараз пиляти рано ще, треба дочекатися, коли сніг зійде.

Пили Шура, пили

Коли прийде час, потрібно випиляти всі гілки третього року. Їх легко впізнати: вони темно-сірі, з коричневим відливом навіть, здерев’янілі, самі товсті серед усіх, з численними розгалуженнями з боків. І залишити по шість штук пагонів першого і другого року. Ви легко зрозумієте, про що я. Гілки-новобранці дуже світлі, білясті, прямі, без відгалужень. Другорічка темніше трохи, з парою відростка з боків, грубіше на вигляд, відрізняються від перших.

Я послухалася. Коли прийшла пора займатися цим, так все і зробила.

Потім підсипала під кожен кущ по відру перегною з двома склянками золи. Щоб смородина раніше прокинулася і зацвіла, краще розвивалася, полила розчином «Байкалу». Розвела 10 грам кошти на 10 літрів рідини і прямо зверху за рештою росточком полила.

І що ще зробила. Взяла шматок руберойду розміром рівній кроні чагарнику. Зробила проріз до середини. І де вона закінчується, ще дві невеликі по боках, щоб хрест на вигляд вийшов. І під кущі підклала. Так жодна гидота до них не пролізе, яка в землі спить. І що ви думаєте? Вийшло! Віддячила смородина рясним врожаєм. Не знала я, куди його дівати!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *