Рецепт домашньої Аджики на зиму, яку я готую щороку

Сьогодні готуємо найсмачнішу домашню аджику, яку мені доводилося куштувати! Поділюся з вами рецептом аджики на зиму, в складі якої будуть соковиті помідори, м’ясистий солодкий і пекучий гіркий перець, запашний часник і хрустка морква. Яскравий, апетитний, густий і ароматний соус, з оманливо ніжним смаком і пікантно палючим після смаком.

Складові:

  • Помідор – 1.2 кілограма
  • Морква – 500 грамів
  • Перець солодкий – 500 грамів
  • Перець гіркий – 120 грамів
  • Часник – 100 грамів
  • Цукор – 100 грамів
  • Олія – 100 мілілітрів
  • Оцет столовий 9% – 100 мілілітрів
  • Кухонна сіль (не йодована) – 0.5 столової ложки

Приготування страви по кроках:

Всі овочі потрібно підготувати: ретельно помити і обсушити. З моркви знімаємо шкірку, у помідорів вирізаємо місця кріплення плодоніжки, солодкий перець розрізаємо вздовж навпіл і вирізаємо внутрішні світлі прожилки, видаляючи насіння. Підготовка гіркого перцю залежить від вашого бажання. Наприклад, якщо хочете більш гостру аджику, залишайте насіння (я так і робила), не така гостра вийде без насіння. У будь-якому випадку потрібно буде видалити місця кріплення плодоніжки. Вага овочів в інгредієнтах вказано в уже очищеному вигляді!

Підготовлені таким чином овочі потрібно подрібнити. Для цього вибирайте один із двох способів: за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна (насадка металевий ніж). Мені більше подобається другий варіант – буквально секунд 15 і одна партія овочів перетворюється в дрібні-дрібні шматочки.

Не важливо, як подрібнювати овочі – кожен окремо або змішувати їх. Тільки моркву я подрібнила окремо, попередньо нарізавши її більш дрібними шматками.

Складаємо подрібнені овочі в відповідний за обсягом посуд – у мене товстостінна каструля (ємністю 4 літри).

Перемішуємо вміст, ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння. Після цього варимо під напіввідкритою кришкою протягом 1 години на помірному вогні. В процесі не забуваємо кілька разів перемішати овочі, щоб не прикипіли до дна.

Тим часом потрібно буде очистити часник – в такому вигляді його знадобиться 100 грамів. У мене часник зимовий, великий, тому знадобилося 8 зубчиків. Подрібнюємо очищені зубчики будь-яким зручним способом – через прес, на дрібній тертці або просто ножем.

Через 1 годину варіння овочі стануть м’якшими, але при цьому будуть ще досить щільними і пружними (зокрема це стосується моркви).

Додаємо подрібнений часник, сіль, цукор, рослинну олію без запаху. Перемішуємо, даємо знову закипіти і варимо ще близько 10-15 хвилин.

В кінці варіння наливаємо столовий оцет, перемішуємо, закриваємо каструлю кришкою і даємо покипіти буквально 1 хвилину. Домашня аджика готова – пора її закривати на зиму.

Поки овочі варилися, ми не забули підготувати для них посуд – банки і кришки. Я стерилізують банки в мікрохвильовій печі, а кришки кип’ячу на плиті (хвилин 5 після закипання цілком достатньо). В даному випадку я використовую банки об’ємом 0,5 і 0,45 літра – мию їх в содовому розчині, обполіскую і заливаю в кожну приблизно по 100 мілілітрів холодної води. Пропарюють відразу 3-4 штуки в мікрохвильовці на найвищій потужності протягом 10-12 хвилин. Розкладаємо киплячу аджику в банки.

Закриваємо кришками за допомогою ключа або закручуємо гвинтовими.

Перевертаємо банки догори дном і укутуємо ковдрою або пледом. У такому положенні даємо овочевій заготівлі повністю охолонути. Потім переносимо в підвал (льох, комору) і зберігаємо до необхідності.

Всього із зазначеної кількості використовуваних інгредієнтів виходить трохи менше 2 літрів (якщо хочете точності – 1 літр 870 мілілітрів) домашньої аджики на зиму. У мене 1 банка об’ємом 500 мл, 2 штуки по 450 мл, а також баночка 200 мл і ще трохи – щоб поїсти.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *