Чим потрібно підгодувати смородину навесні, щоб отримати великий урожай

Без належного харчування смородина не дасть доброго врожаю. А грунт з часом виснажується, тому рослини треба постійно підживлювати. Але важливо робити це вчасно і правильно.

Зростання смородини починається рано навесні, як правило, вже в середині квітня розпускаються бруньки. А для зростання їй потрібен азот. Вчені підрахували, що до початку цвітіння вона використовує 30% азоту від сезонної потреби. Крім того, їй необхідні фосфор і калій – найбільше цих елементів смородина забирає з грунту в період розпускання бруньок і під час цвітіння.

Тому з підгодівлею зволікати не можна – добрива потрібно внести до початку вегетації.

Чим підгодувати смородину навесні

Є правило: фосфор і калій вносять восени, азот – навесні. Це не випадково.

Справа в тому, що фосфор і калій в добривах спочатку знаходяться в недоступній для рослин формі, їм потрібен час, щоб розчинитися, пройти необхідні хімічні процеси. Це відбувається як раз протягом зими.

А ось азотні доступні відразу, але у них інша проблема – вони легко вимиваються їх грунту дощами і талими водами, тому восени вносити їх безглуздо. Це роблять тільки навесні або протягом літа.

Варіанти підгодівлі для смородини

Мінеральні добрива

Вони дають максимальний ефект, їх зручно вносити і легко вирахувати дозу.

Азотні добрива

Навесні під смородину традиційно вносять азотні добрива. Зазвичай достатньо однієї підгодівлі – відразу, як тільки почали розпускатися листочки: 2 ст. ложки сечовини або аміачної селітри розчинити в 10 л води. Норма поливу – 10 л (відро) на кущ.

– Якщо є можливість, – підгодовують азотом можна розбити на 2 частини: 70% норми внести в момент розпускання листя, а решту 30% – коли почнуть обсипатися зав’язі (невелика частина зав’язей завжди обсипається – це нормальний фізіологічний процес, лякатися його не варто). Друга підгодівля сприяє закладці нових квіткових бруньок.

Для весняного підживлення смородини можна використовувати будь-які мінеральні азотні добрива, але якщо прагнути до ідеалу, то в фазі розпускання листя краще давати рослинам аміачну селітру – вона посилює ріст пагонів і підвищує кількість цукрів в ягодах, а в момент опадання зав’язей доречніше буде сечовина – під її впливом закладається більше квіткових бруньок на майбутній рік.

І ще один момент: дози азотних підгодівель корисно коригувати з урахуванням врожайності і погоди. Наприклад, якщо в попередньому році був дуже великий урожай ягід, норму внесення непогано б збільшити на 25%. А після неврожайного року або морозної зими – зменшити на 25%.

Фосфорні і калійні добрива

Їх зазвичай вносять восени, але якщо цього не зробили, то ранньою весною – в той же час, що азот: 0,5 склянки суперфосфату і 2/3 склянки сульфату калію. Їх потрібно закласти в грунт на глибину залягання коренів – 20 – 25 см.

Органічні добрива

Додатково до мінеральних добрив можна використовувати перегній або компост – рано навесні, як тільки зійде сніг, ними потрібно замульчувати пристовбурні круги смородини (по всьому діаметру крони) шаром 5 см. Ці добрива віддають поживні елементи поступово, з кожним дощем або поливом, тому передозування боятися не варто.

Крім того, у такій мульчі є додаткові переваги – грунт довше залишається вологим, і менше виростає бур’янів – однорічні види не можуть пробитися через товщину органіки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *