Десять правил вирощування багатого врожаю перцю

Хоча перець і теплолюбна рослина, зазвичай він стійко переносить погані погодні умови. А ось неправильний догляд може відзначитися і на смак перцю, і на врожайності. Щоб отримати хороший урожай, досить дотримуватися 10 простих правил.

1. Правильний сорт

Найголовніше – вибрати той сорт, який підходить для вирощування саме для вашого клімату. Наприклад, ранні сорти – краще рішення для прохолодної мінливої ​​погоди.

Зверніть увагу на інформацію з упаковки: умови вирощування, наскільки невибагливий, як переносить заморозки, яких хвороб і шкідників боїться.

2. Правильний час посіву

Перець висаджують у відкритий грунт розсадою. А значить подбати про посадку потрібно заздалегідь.

Раніше в цьому випадку зовсім не означає краще: якщо саджанці переростуть, то приживатися їм буде складніше. І занадто маленькі паростки теж не зможуть швидко звикнути до нового місця.

Ідеальний варіант: на момент пересадки у відкритий грунт паросткам має бути від 60 до 80 днів.

Ранні сорти висівають на початку березня, пізні – в середині лютого.

3. Правильна підготовка насіння до посадки

Перед посівом насіння потрібно протравити і проростити: так розсада буде рости швидше, а доросла рослина буде менше схильнА захворювань.

Щоб захистити перець від кореневої гнилі, насіння замочують в суміші соку алое з водою в пропорції 1:1.

Щоб проростити насіння, їх викладають на вологі ватяні диски і поміщають в тепло. Потрібно уважно стежити, щоб ватні диски були постійно вологими.

Коли насіння набрякли, їх відправляють в холодильник на 10-12 годин, потім ще 12 годин тримають при звичайній температурі, потім ще раз на 10-12 годин в холодильник. Ця процедура потрібна, щоб перець був більш стійкий до перепадів температури після пересадки у відкритий грунт.

Коли з насіння проклюнутЬся паростки, їх можна висаджувати в підготовлені контейнери. Насіння не потрібно висівати глибоко в землю, досить присипати грунтом товщиною приблизно 1 см. У теплому приміщенні перші сходи з’являться приблизно через тиждень.

4. Правильна ємність для розсади

Ємності повинні бути досить великими, тому що перець не любить тісноту. Ідеальний обсяг контейнера – близько 500 мл. Можна сіяти насіння в торф’яні таблетки: кожна рослина буде рости окремо, тому при пересадці коренева система не пошкоджується.

Стінки контейнера повинні бути непрозорі: коренева система боїться світла.

5. Правильне харчування

Поливати і підгодовувати розсаду потрібно регулярно. Поливати потрібно приблизно два рази на тиждень: під час поливу земля повинна промокати вся целіком. В приміщенні також має бути досить волого: приблизно 60%.

Підгодовувати треба, коли на паростку з’являться перші два листочка. Перець любить рідкі органомінеральні добрива для розсади пасльонових. Коріння ці препарати не є небезпечними. Підживлення потрібно вносити, коли поливають перець, регулярність підгодівлі – один раз в тиждень.

6. Правильне місце для посадки

Коли прийшов час пересаджувати розсаду, важливо вибрати правильне місце. Обов’язкові умови для гарного врожаю:

  • тепло;
  • світле
  • нейтральний за складом і добре прогрітий грунт;
  • відсутність протягів.

Не рекомендується висаджувати перець там, де в минулому сезоні росли пасльонові: у картоплі, помідорів, баклажанів загальні хвороби з перцем, можна заразити рослину.

7. Правильний температурний режим

Навіть загартований перець не переносить холодний ґрунт: коріння зовсім нестійкі до холоду. Ідеальний варіант – теплі грядки або теплиця.

Прохолоди стебла не надто бояться, а ось перепади температури вкрай небажані. Досвідчені садівники придумали, як уникнути перепадів, якщо перець росте в теплиці: поруч з перцем кладуть пляшки з водою. За день вода стає теплою від сонця і вночі зігріває повітря в теплиці.

8. Правильні сусіди

З овочів перець добре уживається з цибулею і часником, із зелені – з базиліком, з квітів – з чорнобривцями і красолею. Таке «сусідство» корисно завдяки фитонцидам: це захищає перець від хвороб і шкідників.

Погані сусіди – кріп, фенхель, бобові, пасльонові.

9. Правильний догляд

Правильний догляд складається з декількох обов’язкових етапів.

Регулярний полив: приблизно раз в 4-6 днів. Грунт не повинен пересихати, після поливу його потрібно рихлити.

Регулярне мульчування: необхідно, щоб грунт не пересихав. Новий шар мульчі рекомендується підсипати раз в 3-4 тижні.

Регулярна підгодівля: зазвичай вистачає двох підгодівель за літо, максимум – чотири. По черзі: мінеральні та органічні добрива. Перша підгодівля – через 2 тижні після пересадки у відкритий грунт або теплицю. Друга підгодівля – після появи перших зав’язей.

Вдалі варіанти для першого підживлення:

  • 25 г сульфату калію + 30 г суперфосфату + 15 г сечовини + 10 л води;
  • 1 частина пташиного посліду + 20 частин води;
  • 1 стакан попелу + 5 л води.

10. Правильне формування куща

Перші дії для формування куща: обірвати перші квітки, щоб перець міг наростити достатню кількість листя.

Другий етап – формування правильної форми. Проводять, коли рослина зміцніє після пересадки: видаляють всі нижні пагони до першої розвилки, а також квітку, яка росте на самій верхівці основного пагона. Потім видаляють зайві зав’язі: щоб урожай встиг дозріти, на рослині має залишитися не більше 20 зав’язей. Низькорослі сорти в формуванні куща не потребують.

Щоб встиг дозріти останній, осінній урожай, в кінці літа потрібно видалити всі нові квітки

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *