Перша підгодівля часнику: що внести для великого врожаю та як правильно це робити

Щоб отримати 1 тону часнику, потрібно витратити 10-12 кг азоту, 6-7 кг фосфору та 7-8 кг калію.

Залежно від ґрунту, співвідношення основних елементів складає 60-120 (N): 60-90 (P): 90-150 (K).

Азот. Вноситься навесні, але до появи 4-5 листа. При подальшому внесенні провокує утворення деформованих голівок, уповільнює їх ріст, перешкоджає формуванню великих зубків та знижує лежкість.

Фосфор. Потреба у фосфорі зростає в міру формування голівок, вноситься перед посадкою, на початку вегетації та в момент формування голівок.

Частину його вносять при підготовці ґрунту, іншу дрібними порціями під час вегетації.

Калій. Відповідає за соковитість, смак, щільність, розмір зубків, посухостійкість та придатність до зберігання. До 1/3 вноситься при підготовці ґрунту, інша частина розділяється на 2-3 підживлення.

Важливі мікроелементи залізо, магній бор, цинк та марганець, вносяться у вигляді мікродобрив при підгодівлі по листу.В якості підгодівлі навесні не використовується гній, перегній, бо органіка вноситься восени під перекопування. Це цінне джерело живлення, але в якості підгодівлі може спровокувати ріст зеленої маси, перешкоджаючи ріст цибулини часнику.

Іноді на бідному ґрунті використовують мульчу з компосту, перегною, перепрілого перегною, але підгодівля розведеним коров’яком часнику не на користь.

Підживлення часнику можна умовно розділити на дві частини.

Перший раз часник підгодовують в фазі 3-4 листків чи при висоті рослини 10-15 см.

За умови, що в передпосадковій підготовці вносяться азотні добрива. Вони необхідні надземній частині для інтенсивного росту, а згодом стимулюють наростання цибулин.

Якщо мінеральні добрива не вносилися, через 2-3 тижні вносять додаткову частину.

При ручному поливі з появою 3-4 листків, азот вносять дрібно — в середньому до 2-3 разів, а при крапельному більш дрібно.Друга підгодівля проводиться у фазі 6-9 листків. Це останній термін внесення азоту, після чого він більше не вноситься.

Підгодовують азотом за потребою, в основному вносять калійно-фосфорні добрива.

Чим підгодовувати часник навесні:

  • Азотні добрива частіше вносяться в амонійній формі — аміачна селітра. Вони накопичуються в нітратних депо тканин рослини та провокують надмірне розростання зеленої маси.
  • Фосфор — це суперфосфат у вигляді розчину, рідше — під закладання в ґрунт.
  • Калій — вноситься сульфат калію, калімагнезія та калімаг.

Як спрощений альтернативний варіант — нітроамофоска (16:16:16), діамофоска 10:26:26 та комплексні добрива. Збалансованим, часто називають, співвідношення 60:90:60.

Якщо перед посадкою не вносилися азотні та мінеральні добрива, тоді вносять азот та фосфор у співвідношенні 1:1,5.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *