Чим підживити цибулю, щоб отримати урожай великої цибулі

Вирощування ріпчастої цибулі вимагає постійної уваги, зокрема, регулярного внесення в грунт добрив. Без них хорошого врожаю великих цибулин отримати не вдасться. Тому необхідна періодична підгодівля цибулі органічними або мінеральними речовинами.

Використання хімікатів

Застосування хімікатів – запорука отримання хорошого врожаю цибулі навіть з маленької грядки. Більшість добрив, якщо використовувати їх в необхідній кількості, не впливає на смакові якості овоча.

Перед висадкою цибулі у відкритий грунт (або відразу після цієї процедури) слід внести в нього аміачну селітру або сечовину. Підживлення швидко вбереться посадковим матеріалом і викличе активне зростання і розвиток овоча.

Можна перекопати землю на багнет лопати і удобрити її калійної сіллю (15 г на 1 м².), Сечовиною (20 г) і суперфосфатом (30 г). Одночасно можна внести по 5 кг жирного перегною на кожен м².

Така суміш збагачує склад неродючих ділянок грунту і спрощує догляд за рослинами при вирощуванні цибулі на ріпку.

Якщо немає можливості проводити підгодівлю монопрепарат, можна скористатися промислово виготовленими мінеральними комплексами, ефективність яких доведена на практиці. Хороші результати дають такі засоби, як «Вегета» і «Ідеал», які добре розчиняються у воді і можуть застосовуватися для поливу цибульних грядок.

Приблизно на початку липня слід заповнити в грунті дефіцит калію і фосфору – полити грядку з цибулею розчином з 10 л води, 60 г суперфосфату і 30 г хлористого калію.

Одна з важливих складових правильної підгодівлі цього овоча – приблизно за 3 тижні до збору врожаю внесення добрив слід припинити. Інакше цибулини будуть визрівати занадто довго, а потім погано зберігатися.

Підживлення органічними добривами

Якщо дачник воліє використовувати тільки органічну підгодівлю для лука, приступати до удобрення грунту потрібно вже з осені.

Для цього грядку слід глибоко перекопати і внести в неї перепрілий гній або компост. Свіжий гній використовувати не рекомендується, оскільки він викликає опіки на посадковому матеріалі.

Якщо грунт занадто важкий, можна додати трохи торфу. При закисленні землі потрібне внесення негашеного вапна.

Навесні ділянку необхідно розпушити, знищити всі сміттєві рослини, старі коріння і каміння і провести обробку гербіцидами. В якості додаткового калійного добрива можна використовувати просіяний деревний попіл, перемішуючи його з грунтом.

У міру зростання цибулі його можна 1-2 рази полити настоєм пташиного посліду. Для його приготування слід розвести 0,5 кг речовини в 10 л теплої води і настояти 2-3 дні. Такої кількості підгодівлі вистачить на 10 м² грунту.

Щоб ріпки отримували достатню кількість азоту, можна використовувати натуральні препарати «Агрікола» та «Еффектон».

Самий бюджетний спосіб забезпечити цибулю поживними речовинами – провести підгодівлю трав’яним настоєм. Для її приготування 1 кг бур’янів слід залити 10 л води і залишити бродити на сонці на 5 днів. Потім додати стільки ж води і полити розчином грядки.

Важливо пам’ятати, що занадто велика кількість органіки на грядках стимулює зростання пір’я, в той час як сама цибулина не досягає великого розміру.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *