Що додати в грунт, щоб розсада з перших днів почала нарощувати міцну кореневу систему

Потужна коренева – запорука здорових, кореневих саджанців з товстенькими стеблами. Адже кому потрібна похмура, витягнута розсада з рідкісним блідим листям?

Насправді все не так вже й складно. У підготовлений для посіву насіння грунт потрібно лише додати «секретні інгредієнти», та трохи вдосконалити розсадну тару, і все піде, як по маслу!

В чому секрет?

Секрет гарного коріння – в довжині корінців. Чим більше сумарно буде довжина коренів у рослини, тим вони будуть міцнішими і витривалішими.

Часто дачники роблять помилки, бездумно підгодовуючи зростаючі саджанці азотистих добривом: зелень в цьому випадку – цвіте і пахне, листя виростають – що твої лопухи, і зовні така розсада виглядає дуже навіть привабливо. Але це тільки до того моменту, як ви спробуєте витягнути растюшку з посадкового горщика. Коріння у перегодованого саджанця будуть непропорційно дрібними, чахлими. Таку громадину, що знаходиться над землею, нерозвинені коріння прогодувати будуть просто-напросто не в змозі. Згодом стебло витягнеться, стоншає і листя повиснуть.

Як зміцнити кореневу систему?

Мабуть всі розуміють, що в дрібній розсадній тарі, як і стаканчиках, довгому корінню просто нікуди буде рости. Тому тут слід схитрувати. Давно відомо, що якщо корінці зустрічають на своєму шляху перешкоди, то вони будуть намагатися їх обійти, тим самим збільшуючи власну довжину. Також для гарного розвитку коренів необхідне повітря і хороший дренаж – щоб вони не задихалися від зайвої вологи.

Що робити?

Висновки тут можна зробити два:

Перше – перед посадкою влаштуйте дренажну систему в розсадній тарі. Саме елементарне, що ви можете зробити – це висвердлити отвори на дні ящика або стаканчиків. Можна додати дренажний шар, якщо величина дозволяє (наприклад, пінопласт як дренаж піде просто на ура). До речі, полив через піддон також сприяє збільшенню довжини корінців: вони будуть тягнуться до вологи і поступово обплутають весь земляний комок.

Друге – створюємо в грунті штучні перешкоди, щоб корінці могли їх огинати. Як це зробити? Дуже просто – розпушувачами. Використовуючи розпушувачі, ви не тільки зробите грунт пухким і повітропроникним, ви ще й кореневій системі своєї розсади послужите хорошу службу. Як розпушувачів може виступити цеоліт, перліт, вермикуліт, або навіть стовчена яєчна шкаралупа, якщо така є в запасах.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *