“Павле, – звернулася до молодого чоловіка старша медсестра, – вам не треба тут бути, через кілька годин все закінчиться, їдьте!”. Павло підняв очі на жінку, заперечливо похитав головою і сказав: “Ні. Я залишуся. Я буду з нею до кінця “. З oпepaційної вийшов лікар, зняв маску і підійшов до батьків Лізи. Павло зітхнув, підняв очі на батьків Лізи і вимовив: -“Не заспокоюйте мене, я знаю, що винен!”..

– «Павле, – звернулася до молодого чоловіка старша медсестра, – вам не треба тут бути, через кілька годин все закінчиться, їдьте!» Павло підняв очі на жінку, заперечливо похитав головою і сказав: «Ні. Я залишуся. Я буду з нею до кінця ».

Oпepація тривала четверту годину, Павло сидів нерухомо і дивився в одну точку. В голові спливали моменти з пам’яті, коли він вмовляє Лізу в селі у бабусі сісти на мотоцикл: 

– «Ти боїшся? Та ладно! Так і скажи, що боїшся! » Ліза мовчки посміхнулася йому, сіла на мотоцикл і з першого разу поїхала.

– «Так у тебе талант, – підбадьорюючи Лізу, сказав Павло, – з першого разу і так красиво, молодець!» 

Ліза була щаслива. Їй сподобалося їздити мотоциклом і через кілька днів, вона пішла навчатися в автошколу. Оскільки батьки негативно сприйняли до бажання дочки колесити по Києву на мотоциклі, Ліза стала відвідувати уроки водіння таємно. Тільки Павло підтримував бажання дівчини, він же допоміг придбати мотоцикл.

Ліза була вільна! Цю свободу вона відчувала всім тілом! Тільки їзда на мотоциклі давала їй стільки цього неймовірного відчуття, скільки у неї в житті ніколи не було! Очі її сяяли, вона вся світилася! Двічі її зупиняли співробітники поліції на швидкості сто шістдесят кілометрів на годину, попереджали, штрафували, але все було марно …

В один із днів після сильного дощу, Ліза пішла на обгін, прямо перед нею зліва, несподівано, виїхала машина, Ліза втратила керування і на високій швидкості потрапила під позашляховик.

З oпepaційної вийшов лікар, зняв маску і підійшов до батьків Лізи. Павло схопився з лави, підійшов до них, привітався. Анна Матвіївна, мама Лізи, кивнула. Ігор Якович не звернув уваги на молодого чоловіка. 

– «Операція пройшла успішно, – відповів лікар, – тепер потрібно цю ніч пережити, тоді тільки я візьмуся робити хоч який-небудь прогноз». 

Лікар пішов далі по коридору, а Павло так і залишився стояти біля батьків своєї дівчини. 

– «Я не бачив вас, – сумно сказав Павло, – вибачте, будь ласка».

– «Перестань, – витираючи cльoзи, сказала Ганна Матвіївна, – неважливо це все!» 

– «Сам-то ти, – тихо запитав Ігор Якович, – в порядку?» 

Павло зітхнув. 

– «Я ночував тут, – сказав він, – і сьогодні залишуся». 

– «Треба додому, Павле, – звернулася до нього мама Лізи, – тобі теж потрібно відпочити!» 

– «Я не можу її залишити, – відповів Павло, – ніяк не можу, я так завинив перед нею і перед вами, я ж її їздити на мотоциклі навчив, я допоміг купити!»

Ігор Якович подивився на Павла і сказав:

– «Наша дочка має абсолютно не дівочий характер, тому не вини себе. Її зустріч з мотоциклом сталася б все одно, з тобою чи без тебе, рано чи пізно, але сталася б. Звідки нам знати, коли було б гірше, а коли краще? Не вини себе, вона доросла, розуміла, що робила! » 

Павло зітхнув, підняв очі на батьків Лізи і вимовив: 

– «Не заспокоюйте мене, я знаю, що винен!»

Ця ніч була довжиною в життя Павла, він не міг думати ні про кого, крім Лізи. Раз у раз виходив на вулицю і просто ходив навколо будівлі. Благо місцевий сторож Іван Петрович розумів його, і не бурчав і не лаявся, відкривав двері хлопцеві стільки раз, скільки йому було потрібно.

Літнє зоряне небо було прекрасним, зірки, які сяяли в ночі, як вогники надії в душі у Павла то горіли яскраво, то, навпаки, здавалося, тьмяніли.

– «Не муч ти себе, – звернувся до нього Іван Петрович, – прокинеться дівчина твоя, ось побачиш, наші лікарі і не таких збирали, нічого!» 

Павло посміхнувся старому, мовчки кивнув і зайшов всередину. Він пройшов по знайомому коридору, звернув на пост і, зустрівшись очима з медичною сестрою, зрозумів, що змін ніяких немає.

Вранці, коли приїхали батьки Лізи, лікар відповів, що її стан можна з точністю охарактеризувати, як стабільно важкий, тому потрібно просто чекати і сподіватися на диво. В окрему peaнімaційну палату до Лізи всього на кілька хвилин, пустили тільки батьків, лише пізніше, коли попросив Ігор Якович, пустили Павла.

Він увійшов і завмер. Перед вікном на ліжку, підключена до різних апаратів, вся в бинтах, лежала його Лізонька. Павло підійшов, взяв її за руку, поцілував, погладив по щоці і сказав: 

– «Вернись! Вернись до мене, будь ласка! » 

Він впав на коліна біля ліжка дівчини і голосно заплакав. Через мить в палаті з’явилася медсестра, вона підняла Павла і попросила його вийти. Він присів на лавочку, обхопивши руками голову. Час перестав мати будь-який сенс, всі кордони стерлися. Життя розділилося надвоє «до» aвapії Лізи і «після» неї. Павло був розчавлений.

Медсестра попросила лікара, який oпepував дівчину, підійти на пост. Коли він прийшов, вона підвела його до Павла. 

– «Молодий чоловіче, – звернувся до нього лікар, – вам потрібно відпочити, їдьте додому, коли Ліза отямиться, захоче вас бачити, а ви такий poзбuтий!» 

Павло підняв заплакані очі на лікара і сказав: 

– «А Ліза прокинеться? Ви впевнені?” 

– «Треба вірити, – відповів лікар, – тільки це нам і залишається!»

– «І ще, – продовжив лікар, – ви на мене не ображайтеся незважаючи на те, що дівчина лежить в окремій реанімаційній палаті, я вас більше туди не пущу, стане краще, переведемо в іншу палату, тоді ласкаво просимо, такі правила!» 

Павло послухав лікара і поїхав додому.

Він прийняв душ, поїв і, не дійшовши до свого ліжка, впав на диван у вітальні. Павло спав цілу добу. Уві сні Ліза була поруч з ним, він тримав її за руку, вони гуляли біля озера десь там, далеко-далеко, де не було цієї страшної aвapії.

Павло прокинувся пізно ввечері, не розуміючи абсолютно нічого. Лише ковток гарячої кави повернув його до життя. Він схопив телефон і квапливо почав переглядати вхідні дзвінки та повідомлення. Були прoпущеннi виклики від мами, до якої він відразу ж передзвонив і повідомив, що зараз відправиться в лікарню до Лізи. Дзвонив батькові, який був злuй від того, що Павло не булo на зв’язку. А ось від батьків Лізи або лікара, нічого не було. На годиннику була північ і їхати до Лізи було безглуздо.

Ледве ранок вступив в свої права, Павло стояв на порозі лікарні. Коли він підійшов до посту, де була чергова медсестра, йому здалося, що вона дуже дивно на нього дивиться. Серце часто забилося в грудях і нічого, крім: – «Що з моєю Лізою?». Павло вимовити не зміг. Ніби заздалегідь знаючи, що Павло задасть таке питання, вона встала і сказала: 

– «Прокинулася ваша Лізонька сьогодні вночі, але до неї нікого не пускають, почекайте, будь ласка, лікара!»

У коридорі з’явилися радісні батьки Лізи, Павло привітався і через кілька хвилин, підійшов лікар. 

– «Здрастуйте, Іван Володимирович, – почав батько Лізи Ігор Якович, – як Ліза, надія є?» 

– «Всім добрий день, – сказав лікар, – Ліза прокинулася, але ще слабка, поки нікого до неї не пущу, потрібен час, так що наберіться терпіння, подивимося, як поведе себе її організм, переломів дуже багато».

Через місяць Лізу перевели з реанімації в звичайну палату. Павлу зателефонувала мама Лізи і повідомила цю радісну новину. Він не повірив своїм вухам, він влетів в палату, побачив очі Лізи, схопив її за руку і почав цілувати. Потім акуратно нахилившись, поцілував її в щоку і сказав: 

– «Ти повернулася!» 

З очей Лізи струмком потекли сльози. Вона ледь помітно стиснула руку Павла, говорити ще не було сил. Павло б провів біля неї весь свій день, але лікар, який зайшов в палату, попросив його піти. 

– «Вона ще дуже слабка, – сказав лікар, – зрозумійте це, поки більше двох, трьох хвилин, я не можу вам дозволити бачитись, приїжджайте вранці, так буде зручніше, домовилися?» 

Павло мовчки кивнув. Ліза жива, вона прокинулася! 

– «Та хоч п’ятнадцять секунд, – радів всередині себе Павло, – головне, що дозволили приїжджати кожен день!»

Так і повелося в житті Павла, рано вранці, до самого відкриття лікарні, він приїжджав до Лізи. Поки вона не могла говорити і була ще занадто слабка, він, розповідав їй смішні історії, згадував, яким було їх літо в минулому році: 

– «А пам’ятаєш, як ми з тобою на річці знайшли маленький острівець і сховалися там від усіх? Пам’ятаєш, як дід Федір лаяв нас за те, що ми з тобою плаваємо там, де він рибу ловить і що ми йому всю рибу розполохали? » 

Вона посміхалася Павлу, він підбадьорював її, здавалося, що ця aвapiя зробила їх ближче один до одного: 

– «Ось ти скоро одужаєш, і ми поїдемо знову до бабусі, тільки я не дам тобі більше на мотоциклі їздити, вже вибач!» 

Ліза мовчала у відповідь, по щоках потекли сльози.

– «Не їздити мені більше на мотоциклі, – ледь чутно сказала вона, – недовго мені залишилося». 

– «Так що таке кажеш, – обурився Павло, – а як я без тебе, батьки твої, та всi ми, ти подумала?» 

Ліза відвернулася до вікна. Павло взяв її за руку і сказав: 

– «Лізонька, мила, хороша моя, рідна, все налагодиться! Я з тобою, я поруч! Будь ласка, не плач! Радіти треба, ти жива і здорова, ти молода, ми впораємося! Подивись на мене!” 

Вона повернула голову, взяла Павла за руку і сказала: 

– «Прости, але тобі краще зараз поїхати, я втомилася». 

– «Так, звичайно, – схвильованим голосом промовив Павло, – відпочивай моя дорога, я завтра прийду». 

Він поцілував Лізу в щоку і вийшов з палати.

Щось важке і велике давило в грудях. Різко з’явився біль в очах, Павло присів на лавочку і закричав на весь коридор! Чомусь одномоментно, йому стало так страшно, але він не міг сам собі пояснити чому. 

– «Не буде у нас ніякого завтра, – промайнуло у нього в голові, – тому вона попросила мене піти!» «Що це зі мною, – схопився він з лавочки, – звідки ці думки?» 

Павло побіг по коридору, йому хотілося швидше зробити ковток чистого повітря, він вибіг на ганок і глибоко зітхнув. 

«Напевно, я просто втомився, – подумав він, – треба додому і відпочивати».

Дощовим вересневим ранком, Павло поспішав до Лізи в лікарню, по дорозі він купив величезні червоні гладіолуси, які вона так любила. Дуже хотілося порадувати їй. У коридорі він зустрів Ігоря Яковича він був блідий і дуже серйозний: 

– «Здрастуй, Павло! Ти тримайся, розумієш, так в житті буває, я ось і Ганні сказав, що треба триматися, я тримаюся, і ти тримайся, нам всім треба триматися, розумієш? Треба триматися … »

Він кинувся на шию до Павлу і заплакав. Павло не розумів нічого, він був дуже наляканий: 

– «Ігор Якович, дорогий, та ви чого? З Лізою ми вчора добре поспілкувалися, вона трохи засмучена була, але це зараз для неї нормально, чи не так? » 

Батько Лізи замовк, потім відскочив від хлопця, нічого не розуміючи подивився йому в очі і сказав: 

– «У Лізоньки зупинилося серце сьогодні о третій годині ночі, ти хіба не знав?»

У Павла потемніло в очах, букет червоних гладіолусів впав на підлогу, він притулився до стіни і стояв мовчки, дивлячись в одну точку. 

– «Нашатир, – закричав Ігор Якович, – сестра, терміново нашатир!»

Павло прокинувся на лікарняному ліжку, той же лікар Іван Володимирович, який оперував Лізу, стояв біля його ліжка: 

– «Як ви себе почуваєте, молода людина?» 

– «Я жити не хочу, – відповів Павло, – без неї не хочу, розумієте?» 

– «Розумію, – відповів лікар, – а скажіть мені, будь ласка, хотіла б Ліза, щоб ви пomерли?» 

– «Ні, – тихо вимовив Павло, – звичайно, нi!» 

– «Тоді зберіться, – різко сказав Іван Володимирович, – заради неї зберіться, потрібно жити далі!»

Лізу поховали, саме в тому самому селі, де народилася її мама, де жила її бабуся, де вона познайомилася з Павлом, який теж приїжджав провідати свою бабусю, де було їх з Павлом єдине щасливе літо …

Бережіть своє життя, воно безцінне!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *