Як правильно садити цибулю навесні, на головку чи на перо?

Кожен дачник мріє виростити гарний урожай циублі. Але для цього потрібно знати деякі правила посадки. Саме про це у цій статті і поговоримо.

Якщо навесні посіяти насіння цибулі, то до кінця літа отримуємо невеликі цибулинки, що називаються сівком. І тільки на наступний рік, якщо посадити цибулю-сівок навесні, в серпні можна буде зібрати повноцінні цибулини. Плоди що виростуть можуть бути великими, досягаючи ваги до 0,5 кг, середніми, до 0,1 кг і маленькими, до 0,05 кг. Результат врожайності залежить від декількох факторів: сорту рослини, родючості грунту, природних умов і поливу.

Посадка цибулі навесні може здійснюватися як на головку, так і на перо. Для отримання пера можна садити як насіння, так і цибулю-сівок, а ось для вирощування головки, повинна проводитися тільки посадка цибулі-сівка навесні, насіння для цих цілей не підійдуть. Якщо великі цибулини посадити на третій сезон, можна буде отримати насіння, з яких виросте сівок. Таким чином, циклічний процес зростання і розмноження цибулі повторюється.

Посадка цибулі навесні на головку

Конкретної дати, коли садити цибулю навесні, немає, все буде залежати від погоди. Приблизні терміни – це кінець квітня-початок травня, але за умови, що грунт буде прогрітий більш ніж на 12 градусів. Посадивши цибулю-сівок навесні в холодну землю, варто очікувати утворення безлічі стрілок, які значно погіршують якість готового продукту. Не знаючи точно, коли садити цибулю-севок навесні і зробивши це набагато пізніше потрібного терміну, садівник отримує дрібну цибулину, що не виросла. Пізня висадка призводить до повільного розвитку рослини через нестачу в грунті вологи. Показником для посадки цибулі-сівка навесні може стати цвітіння черемхи, але це відноситься не до всіх регіонів.

Особливості догляду за рослиною

• Лук любить сонячне світло, тому кращий урожай дає на ділянках, що немають затінення. 

• Суглинні грунти, багаті на органіку, є найкращим місцем для посадки цибулі. Кислий склад грунту для його вирощування не дуже підходить, тому його часто вапнують.

• Перші 1,5 місяці після посадка цибулі навесні його полив здійснюється раз на 6-8 днів. У момент утворення і дозрівання цибулин зрошення не бажано. І лише при загальній посухи, поливи поновлюються, щоб не дати рослині засохнути. Про нестачу вологи для рослини можуть сигналізувати трохи бліді пір’я, що зігнулись. А на її надлишок буде вказувати світло-зелений колір пера.

• Цибуля краще росте, якщо перед ную, на висадженому місці росли помідори, капуста, горох або боби. Ні в якому разі не варто садити цибулю на тих місцях, де в минулий сезон ріс часник, огірок або сама цибуля, а також морква.

• Посадка цибулі на ріпку навесні здійснюється за схемою: 20-25 см між рядками і 5-10 см між головками. Головки, що були посаджені близько одна до одної, можна в процесі росту проріджувати, вириваючи проміжні рослини для вживання в їжу.

• Глибина посадки цибулі-сівка навесні становить 4-4,5 см, таким чином, шар грунту над хвостиком має бути від 2 до 2,5 см.

• Догляд за цибулею нескладний і включає в себе полив, прополку і розпушування грунту.

• Профілактика захворювань для цибулі, висадженої навесні, полягає в обприскуванні 15-сантиметрових рослин антигрибковим засобом, співвідношення якого: вода – 5 літрів, мідний купорос – 0,5 чайної ложки, господарське рідке мило – 0,5 столової ложки. Вражати рослини можуть: чорна цвіль, шейковая гниль, іржа та інші хвороби.

Посадка цибулі-сівка навесні на головку

Підготовка лука до посадки навесні починається з його сортування. Весь сівок поділяють на три групи за величиною, робиться це для рівномірності наступних сходів. Посадка цибулі навесні на грядки так само здійснюється за розмірами.

Відсортувавши сівок і відкинувши всі погані цибулини, його слід просушити при температурі 30-35 градусів протягом 3-4 днів. Але це в тому випадку, якщо саджанці зберігалися не в теплому приміщенні, а були занесені з місця зимового зберігання, де температура, нижче, ніж 16 градусів. Якщо не прогріти севок, то більшість рослин можуть пустити стріли.

Після прогрівання сівка можна проводити посадку цибулі навесні на головку, але деякі садівники-любителі крім цього замочують головки в розчині добрив на 8-10 годин, а потім, на 5 хвилин занурюють у розчин мідного купоросу і тільки після цього, промивають і висаджують.

Удобрюють цибулю, посаджену навесні в три етапи. Перша підгодівля здійснюється ще до висадки в грунт. Друга – після того, як листя виростуть на 10 см від землі. Третя підгодівля виконується, коли посаджена цибуля-сівок досягає розмірів з волоський горіх.

Збирають цибулю з середини серпня. У деяких регіонах цей процес може відбуватися раніше, в деяких пізніше, все залежить від ступеня дозрівання цибулі. Коли стебло лягло, зростання припинилося, а рослина набула золотистого кольору, можна приступати до збору.

Посадка цибулі на перо навесні з сівка

Всі підготовчі роботи по посадці цибулі на перо навесні з сівка здійснюються так само, як і при вирощуванні овочу на головку. Терміни посадки цибулі-сівка навесні на перо можуть трохи відрізнятися, якщо рослина висаджується спочатку під плівку. Тобто, це можно зробити раніше. Інтервал висадки може теж трохи відрізнятися, пір’яний севок садять густіше, ніж той, що вирощують на головку. Шукаючи відповідь на питання, як правильно садити цибулю навесні на перо знайте, що технологія практично не відрізняється від стандартного посіву цибулі на головку.

Посадка цибулі насінням навесні

Посадка цибулі насінням навесні може здійснюватися як на перо, так і на сіянку. Техніка висадки особливо не відрізняється. Посадка цибулі чорнушки навесні проводиться за схемою: відстань між рядками – 15 см, а між рослинами – 1-1,5 см. Але в основному техніка висадки відстані між рослинами не витримується і насінням густо засипається весь рядок, а після сходів, зайві рослини видаляються. Це дозволяє не проводити стандартну підготовку цибулі до посадки навесні і перевіряти насіння на схожість. 

Удобрюють і доглядають за цибулею, що посаджена на пір’я навесні, так само, як і за тим, що вирощується на головку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *