Позбуваємось від щурів простим методом

Домашні тварини — це чудово. Якщо, звичайно, вони не заводяться самі, всупереч бажанню господарів будинку. Як позбутися від щурів в житлі, якщо зубасті непрохані гості вже порядком набридли? Проблема не нова, але досить серйозна. Адже з цими “пасажирами” впоратися буває не так-то легко.

На відміну від тарганів або клопів, щури — тварини дуже хитрі. Вони також стихійно розмножуються, доставляють незручності і навіть можуть переносити різні хвороби. А вже про шкоду для господарства і говорити нічого: в голодні роки вони навіть перетравлювати мило або гумові вироби. Відомі випадки, коли навесні велосипедисти-любителі недорахувалися гумових ручок і навіть шин на своїх залізних конях.

Чим неприємні гризуни

  1. Псують меблі, стіни, проводку. Можуть вигризти продуктові запаси в погребі або коморі.
  2. Можуть бути переносниками небезпечних хвороб для людини і не тільки. Кішки, наприклад, теж схильні до їх впливу.
  3. Звук. Ночами, коли сімейство щурів гризе щось за стіною або просто перебирається на інше місце, щоб звити нове гніздо, від їх шарудіння стає не по собі навіть дорослим людям. Не кажучи вже про маленьких дітей.
  4. Попри те що щури люблять селитися в обжитих будинках — вони дикі тварини. Відповідно, неминуче поширюють в будинку неприємний запах.

Так чи інакше, звикнути до сусідства з гризунами практично неможливо. Так вже історично склалося, що людина і щур — ненависні вороги. Недарма для їх вилову було виведено кілька порід собак-мисливців. Адже звичайний кіт не завжди впорається з таким хитрим і вертливим противником.

Причини появи щурів в будинку

В принципі, від появи щурів в будинку ніхто не застрахований. Але деякі фактори можуть значно підвищувати шанси на неприємне сусідство. Наприклад, близьке розташування будинку від місцевого звалища. У смітті насправді можуть перебувати безліч щурів і мишей, там вони шукають їжу. Але жити вони вважають за краще в місці чистіше.

Захаращений, неприбраний підвал теж може припасти їм до смаку. Так само як і склади продуктових магазинів на першому поверсі багатоповерхівки. І неважливо, дотримується в них нормальний санітарний режим чи ні — щури примудряються зайняти певні місця під підлогою, щоб там комфортно себе почувати.

Крім того, варто ретельно розглядати коробки з речами при переїзді. Гризуни можуть облюбувати деякі з них під свої потреби, щоб потім «переїхати» разом з «люблячим господарем» на нове місце.

Як ефективно боротися з нахабними гризунами

По-перше, потрібно закрити всі тріщини, дірки і проходи, в які зможе протиснутися тушка дрібного гризуна. Для цього варто уважно оглянути весь будинок і використовувати правильний герметик. Пластикова основа не підійде: навіть миша легко зможе прогризти її якщо є бажання. Дерево і гума теж повз. Використовуйте міцні синтетичні матеріали і час від часу перевіряй проблемні місця.

Токсичні речовини рекомендуємо поєднувати з харчовими приманками. Щури дуже хитрі, і проста отрута їх не зацікавить. Більш того, вона повинна бути уповільненої дії. Інакше будь-яка особина, яка побачила, що з її родичкою стало відбуватися щось недобре, відразу зрозуміє, в чому причина. І так, хімікати повинні бути безпечними для людей і домашніх тварин.

Пастки і ультразвукові відлякувачі можуть допомогти, тільки якщо їх буде реально багато. Більш того, рекомендуємо використовувати відразу кілька різних видів, тому що щури, як і миші, дуже добре вчаться на своїх помилках. Через пару тижнів вони зрозуміють, що щуроловка небезпечна, а ще через тиждень навчаться діставати з неї їжу без якого б то не було ризику для себе.

З народних засобів більш-менш дієвим способом є “атака” запахом. Гризунам дуже важливий нюх, і якщо вони його втрачають, то ні про яку безпеку не може бути й мови. Доводиться буквально завалювати своє житло різними пахучими рослинами. Можна виділити з них м’яту, полин, пижмо та іншу активно пахнучу зелень. Кажуть, в справу може піти навіть нафталін.

Підсумок

Щури в будинку — серйозна проблема. Відомі випадки, коли вони навіть поверталися по водопровідному зливу назад в житло. Зайнятися цим питанням потрібно в самі ранні терміни. Краще використовувати перевірені способи, які ми описали вище. Але улюблений котик для таких цілей ніяк не підійде. В крайньому випадку — зверніться до фахівців. Нехай це буде коштувати дорожче, зате спосіб буде найнадійнішим і безпечним для всіх членів твоєї сім’ї.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *