10 ранніх ознак деградації мозку, про які не говорять фахівці

«Велике щастя померти, не розгубивши на дорогах життя розум, мають лише 20% людей», – Володимир Бехтерєв.

Наш мозок любить вчитися, це правда. Хоча, з іншого боку, дайте йому тільки можливість лінуватися, і він неодмінно цим скористається. І може користуватися до нескінченності, тобто до власної деградації. Одним словом, мозок – як м’яз, потребує постійних тренувань. Не забувайте про це.

Слабоумство ніколи не приходить раптово. Ось деякі застережливі ознаки, що вказують на те, що пора втрутитися.

1. Ви стали болісно сприймати критику, а самі часто критикуєте інших.

2. Ви не хочете вчитися новому. На роботі вас часом паралізує необхідність освоїти нову комп’ютерну програму або нову стратегію.

3. Ви стали помічати, що все частіше вимовляєте: «А ось раніше». Пригадуєте минулі часи, ностальгуєте за ними.

4. Ви можете довго розповідати про щось, незважаючи на те, що співрозмовнику це не цікаво. Не важливо, що він насилу бореться з нудьгою, головне, що те, про що ви говорите, цікаво вам.

5. Вам важко зосередитися, коли ви читаєте серйозну літературу. Мозок лінується і вже не хоче робити те, що вимагає високої концентрації уваги.

6. Часом вам важко підбирати слова, коли ви говорите. Ви не відразу згадуєте якесь знайоме слово.

7. Ви стали міркувати про питання, в яких не розбираєтеся. Наприклад, про політику чи економіку. Вам здається, що ви настільки добре володієте предметом, що могли б прямо завтра стати президентом або успішним бізнесменом.

8. Вибираючи між новим і звичним, зупинитеся на другому. Віддасте перевагу перечитати стару книгу або ще раз подивитися стару комедію, ніж взяти в руки нову книгу або знайти новий фільм.

9. Стали надавати велике значення ритуалам. Наприклад, вранці ви п’єте каву в строго певний час і виключно з бутербродом з сиром і дивитеся при цьому новини. І не дай Бог, якщо щось зміниться. Це виб’є вас із колії на весь день.

10. Часом ви помічаєте, що стали читати іншим нотації, тиранії, ображаєте оточуючих, причому робите це не зі зла, а тому, що вважаєте: так краще для них.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *