Вчені довели, що сварки в стосунках означають велике кохання

Пам’ятаєте приказку «Закохані сваряться – тільки тішаться»? Виявляється вона не просто так існує. Як би ми не думали, що суперечки у відносинах означають повний розлад, психологи говорять про зворотне.

Ось шість причин, чому пари у сварках насправді зміцнюють відносини.

1. Сварки – ознака зрілості

Співавтор книги «Вирішальні розмови» Джозеф Гренні каже, що найбільша помилка, яку здійснюють пари – це уникнути розмови. Успіх відносин багато в чому залежить від того, як люди обговорюють питання, які їх не влаштовують. Але! Якщо ваші сварки дуже часті і не схожі на розмови двох зрілих людей, то, здається, комусь із вас потрібно приборкати свій запал.

2. Це може врятувати ваші відносини

Мовчання – не золото. Чим більше ви розмовляєте один з одним, навіть під час сварок, тим більше ви показуєте своєму партнеру, що дорожите відносинами. Значить, ще не все втрачено і щось можна виправити.

3. Сварки допомагають виявити справжні бажання партнера

Коли ви сперечаєтеся, ви наближаєтеся до розуміння того, що ви насправді хочете один від одного. Вся справа в тому, що під час суперечки ви дізнаєтеся справжні причини невдоволень, що в результаті допомагає зрозуміти один одного краще.

4. Ви позбавляєте себе від поганих емоцій

Якщо ви не будете говорити своєму партнерові, що вас не влаштовує, це призведе до наростання проблеми. Замість того, щоб мовчати і тримати невдоволення в собі, краще виплеснути його. Якщо ви будете приховувати свої емоції на початковому етапі, з часом вони стануть різкими, грубими і можуть серйозно образити партнера.

5. Після сварок знижується рівень кортизолу

Люди, які уникають сварок, мають більш високий рівень кортизолу (гормон стресу). Це відбивається на всіх сферах їх життя у вигляді постійного відчуття тривоги. Згідно з дослідженнями, пари, які уникали суперечок також відчували нудоту, головний біль і слабкість.

6. Сварки позбавляють нас від нудьги

Занадто спокійні відносини не дають пристрасті шансу прорватися назовні. Якщо ви постійно дотримуєтеся передбачуваного ідилічного сценарію, а будь-які суперечки з нього виключені, то дуже скоро вам набриднуть такі відносини.

Бонус. Як не «перегнути палицю» під час сварок

Якщо дві людини часто підвищують один на одного голос, в розпалі б’ють посуд і переходять на особистості, навряд чи їм буде легко порозумітися. Ось кілька порад для правильної і адекватної суперечки:

  1. Говорити своєму партнерові чим ви стурбовані, але не звинувачуючи його, а просто викладаючи факти.
  2. Тримати себе в руках і не дозволяти суперечці перерости в розмову з образами.
  3. Показати своїй другій половинці, що поважаєте її почуття.
  4. Вирішувати проблеми тільки на самоті, не залучати інших людей, інакше партнер почне відчувати тиск.
  5. Пам’ятати, що ви рівні один перед одним, тому не намагайтеся вселити почуття провини своєму партнеру, тому що в будь-якому конфлікті найчастіше винні обидва.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *