4 правила, які роблять скандинавів найщасливішими людьми на землі

Здається, нам всім дійсно варто дечому повчитися у скандинавів.

Які б дослідження про рівень щастя в різних країнах світу не проводили вчені, Данія, Норвегія і Швеція періодично займають перші позиції рейтингів. Звичайно, в цих країнах досить високий рівень життя, але справа не тільки в цьому: є у скандинавів кілька загальних правил, завдяки яким вони не перестають радіти життю.

1. Скромність і повага до іншого

У країнах Скандинавії існує так званий закон Янте – негласний звід правил, який не визнає права на індивідуалізм:

  • Не думай, що ти особливий.
  • Не думай, що ти нам рівня.
  • Не думай, що ти розумніший за нас.
  • Не думай, що ти кращий за нас.
  • Не думай, що ти знаєш більше за нас.
  • Не думай, що ти важливіший за нас.
  • Не думай, що ти все вмієш.
  • Тобі не слід сміятися над нами.
  • Не думай , що комусь є до тебе справа.
  • Не думай, що ти можеш нас повчати. ​​

І хоча самі скандинави періодично жартують над цим законом, але він дійсно допомагає створити надзвичайно дружне і згуртоване суспільство. Бути скромним, поважати оточуючих навколо людей – це дуже по-скандинавськи.

Крім того, цей закон застерігає людей від зарозумілості і хвастощів: тут не прийнято надто пишатися своїми заслугами і вже тим більше випинати багатство напоказ.

2. Баланс між сім’єю і роботою

Скандинави добре знають, як важливо приділяти достатньо часу і сім’ї, і роботі. Багато офісів і підприємств у Данії закриваються вже в 5 вечора – і ніяких переробок, а вже про те, щоб вийти у вихідний день, і мови бути не може. А ось в Норвегії, наприклад, зовсім недавно ввели 6-годинний робочий день: так і ефективність не падає, і співробітники встигають відпочити в колі сім’ї.

Разом з родиною люди часто вибираються на природу, займаються спортом, подорожують, і все це незважаючи на не найбільш привітний північноєвропейських клімат.

3. Тепло сімейного вогнища

У данців є одне приголомшливе слово, яке позначає і затишок будинку, і тепло від спілкування з родичами і друзями – “хюгге” (hygge). Це такі милі домашні посиденьки при свічках і каміні з купою смачної їжі, напоями та розмовами. Хюгге доступно всім і кожному, саме тому тут немає місця розкоші і хвастовщам. Хюгге – це згуртованість, комфорт, підтримка і увага близьких.

Більш того, слово “хюгге” увійшло до списку найбільш популярних слів 2016 року за версією Оксфордського словника. Приголомшливе, багатогранне слово, яке таїть в собі цілу філософію.

4. Реалістичні очікування

У своїй книзі “Щасливі, як датчани” Малін Рюдаль ділиться рецептом щастя свого народу. Одним з найважливіших секретів вона вважає вміння формулювати реалістичні очікування, що, однак, не означає перестати мріяти і ставити амбітні цілі. Але все-таки уявіть, скільки разів ви засмучувалися просто тому, що хотіли чогось більшого і від себе, і від оточуючих? До того ж чим менше у нас завищених очікувань по відношенню до друзів і близьких, тим більше шансів приємно здивуватися.

Порівняння себе з іншими людьми також не найкращий шлях до щастя. У століття божевільного напливу інформації з соцмереж нам деколи здається, що ми чогось не встигаємо, що можемо жити ще краще, якісніше – можливо, іноді варто призупинити цю гонку і вміти радіти тому, що вже маємо. Скандинави вважають, що продуктивніше порівняння з тими, хто має менше, але в той же час вони ніколи не будуть ставити себе вище за інших.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *