Простий спосіб підкореневого поливу рослин в теплиці

Хотілося б розповісти вам про не зовсім звичайний варіант кореневого поливу в теплиці.

Навесні, коли прийшов час для посадки помідорів і перцю в теплицю, варто придбати кілька каналізаційних труб, діаметром 110 мм. Нарізають їх по довжині 40 см і просвердлюють кілька отворів з двох сторін свердлом 12 мм.1 з 7

Після цього вкопують їх в землю так, щоб верхня частина труби була вище землі. Відстань між трубами приблизно 40 см. Отвори спрямовані в бік саджанців.

Після посадки помідор і перцю, перші 2-3 тижні поливають їх з лійки під корінь і додатково в труби. Надалі вже рази 2 в тиждень роблять полив тільки через труби. У кожну входить приблизно 3,5 літра. Як тільки перша вода вбирається в землю, виробляють добавку ще 2-3 рази, поки вона не перестане йти.

Переваги такого поливу досить відчутні:

1. У теплиці відсутня зайва вологість і не накопичується конденсат. З цієї причини менш вірогідний розвиток різних захворювань, таких як фітофтора та ін.

2. При даному варіанті вода доставляється безпосередньо до коренів саджанців.

3. При підгодівлі добрива так само потрапляють прямо до кореневої системи.

4. Земля в теплиці залишається сухою, в результаті чого менше зростає бур’ян навколо кущів.

5. Не утворюється щільна кірка на землі, відповідно менше потрібно рихлити землю.

Полив за допомогою вкопаних труб заснований на переміщенні рідини з більш вологого середовища в більш сухе, по градієнту вологості. А прискоренню процесу сприяє сила тяжіння води. Коли ж земля насититься необхідною вологою, надходження води з труби сповільнюється за рахунок вирівнювання градієнта. При цьому способі до мінімуму зводиться можливість пересушування або надмірного зволоження грунту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *