Хитрості вирощування гарного врожаю редису

Редис люблять вирощувати за те, що він здатний давати ранній урожай, коли ще немає інших овочів. Починають висаджувати в теплицю рано, коли грунт готовий до посадки. Кращими попередниками для редиски є кабачки гарбуза, огірки, картопля, помідори.

Для гарного росту редису необхідно сонячне місце, якщо висадити в півтіні і в тіні, то гарного врожаю не отримати. Рослина любить легкі, але не кислі грунти. Перед посадкою редису не можна вносити свіжий не перепрілий гній. При внесенні такого гною виростуть криві розтріскані коренеплоди.

Коренеплоди сіють у відкритий грунт, коли грунт прогріється до 2-5 градусів. Насіння розкладають в борозенки на глибину 2 см з відстанню 4-5 см, присипають землею і поливають.

Якщо сходи редису вийшли густими, то їх акуратно проріджують. Проріджують коли утворюються перші справжні листочки. Так як рослина погано переносить пошкодження кореневої системи, то перед проріджуванням потрібно рясно пролити ґрунт, щоб легше видалити зайві паростки.

Ранні сорти сіють в першій половині літа, вони встигають дати урожай до початку жарких днів. Вони дозрівають за 18-25 днів після сходів. Сіють такі ранні сорти: Журавлина в цукрі, Французький сніданок, Кармен, Корсар.

А пізньостиглі сорти сіють в серпні: Льодяна бурулька, Біле ікло, Рондо, Удача. Вони довше зріють, але формують великі коренеплоди, які добре зберігаються до двох місяців.

Редису потрібен світловий день тривалістю 10-12 годин. При великому світловому дні і температурі повітря в 25 градусів редис зацвітає, але коренеплодів не нарощує. Щоб цього уникнути, літні посадки після 18 годин і до ранку тримають під покривним матеріалом.

На ранні посадки редису нападає хрестоцвітна блішка, здатна за короткий термін знищити все листя. Хімічні препарати для знищення шкідника використовувати не варто, оскільки вони осядуть в майбутніх коренеплодах. Накривають нетканим матеріалом, поки це кращий спосіб боротьби з блішкою. Як тільки редис зміцніє і листя стануть жорсткими, блішки харчуються тільки першою ніжньою зеленню.

Рослина потребує регулярного поливу. Грунт на грядці повинен бути завжди помірно вологим. Від нестачі води редис стає жорстким і гірким. У той же час надлишок вологи призводить до розтріскування коренеплодів і погіршення їх смаку.

Збирайте в міру дозрівання коренеплодів, не перетримуйте, коренеплоди грубіють, а ранні сорти стають порожнистими.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *