Якщо вкусив кліщ: перша допомога при укусі та що робити далі?

Як розпізнати кліща та як правильно надати першу допомогу, якщо вкусив кліщ? Чим небезпечні укуси кліща та що слід робити далі? Дізнайтеся про це у нашій статті.

Кліщі небезпечні для людей тому, що переносять збудники інфекційних хвороб (трансмісивних природно-вогнищевих інфекційних захворювань). Внаслідок укусу кліща ці збудники, що є живими організмами різної природи (бактеріями, рикетсіями, вірусами чи найпростішими), здатні заразити людину.

Існує чимало інфекційних хвороб, пов’язаних із кліщами. Найрозповсюдженішою в Україні є хвороба Лайма (щороку реєструють близько 3-х тисяч випадків), що з «потеплінням» клімату має помітну тенденцію до поширення.

Відомо, що інфекціям, які передаються через кліщів, властива сезонність, а пік захворюваності припадає на весну та літо.

Кліщ: загальний опис. Як виглядає кліщ?

Кліщ – це дрібна членистонога тварина, підкласу павукоподібні, що має суцільне тіло, неподілене на сегменти, та 4 пари ніг. Розміри кліща можуть сягати від 0,2 мм до 1,5 см. Кліщі не плетуть павутиння. Небезпечними для людини є кровосисні кліщі, що п’ють кров на всіх стадіях свого розвитку.

Цикл розвитку кліщів

Цикл розвитку кліща від яйця до яйця може складати від 1 до 8 років та проходить у кілька стадій:

яйце – личинка – німфа – дорослі особини: самець, самка – яйце. У деяких видів кліщів стадія німфи може мати декілька фаз. Аби перейти до наступної фази циклу, кліщ потребує поживних речовин, які він отримує з крові своєї «жертви» під час укусу.

Чи небезпечна личинка кліща для людини?

Личинки, вилупившись із яйця, «полюють» на дрібних тварин, а наситившись їхньою кров’ю, повертаються назад у ґрунт, де перетворюються на німф. Личинки мають надзвичайно дрібні розміри і практично не «нападають» на людей.

Чи небезпечна німфа кліща для людини?

Німфи можуть «полювати» на більших за розмірами хребетних, зокрема й на людину. Отримавши необхідну кількість поживних речовин, вони повертаються в ґрунт, де перетворюються на дорослих особин кліща – самців або самиць.

Чи небезпечна самиця кліща для людини?

Самці кліщів переважно не харчуються кров’ю, а от самиці кров потрібна, щоби відкласти яйця. Для цього самиці мають так званий «фартух» – еластичний мішечок для зберігання та перетравлення спожитої крові, який може розтягуватися, збільшуватися.

Укус кліща та супутні хвороби

Для належної опірності інфекціям, що можуть переноситися через укус кліща, критично важливим є стан імунної системи людини. Відповідно, усі супутні та хронічні захворювання, що знижують імунітет, будуть факторами ризику щодо тяжкого перебігу інфекційної хвороби внаслідок укусу кліща та розвитку ускладнень, часом і можливої смерті.

Симптоми та ознаки укусу кліща

Укус кліща не болючий, бо в його слині є знеболювальні речовини. Відтак факт укусу може залишитися непоміченим. Кліщ своїми ротовими органами ніби розрізає шкіру жертви, міцно прикріплюється, виділяючи певну речовину, що «цементує» кліща до шкіри. Насмоктавшись, кліщ упорскує іншу речовину, що розчиняє «цементний корок», і відпадає завдяки власній вазі.

На місці укусу кліща може з’явитися почервоніння, відчуття жару, а згодом і свербіння. Місце укусу кліща, залежно від виду збудника інфекційної хвороби, виглядатиме по-різному. Наприклад, у разі хвороби Лайма довкола місця укусу кліща з’являється характерний червоний вінчик, що називають «бичачим оком».

Що робити, якщо вкусив кліщ? Перша допомога при укусі

  • Витягніть кліща якнайшвидше! Що раніше ви його витягнете, то нижчий ризик заразитися.
  • Вдягніть рукавички, місце прикріплення кліща обробіть антисептиком.
  • Не капайте на кліща олію, адже, задихаючись, він здатен випорснути в рану рідину, що міститиме збудників інфекційних хвороб. Витягайте живих кліщів, викручуючими рухами.
  • Оскільки кліщ міцно прикріплений до шкіри, витягати його варто дуже обережно! При викручуванні важливо не розчавити кліща та не відірвати частини його тіла.
  • Якщо немає спеціального пристрою для видалення кліщів, підійде пінцет із гострими кінцями.
  • У польових умовах можна використовувати нитку, щоб злегка підважити, а потім акуратно пальцями, попередньо розхитавши місце прикріплення, викрутити кліща.
  • Якщо після викручування залишилася лапка, її обов’язково треба витягнути пінцетом, адже можливе нагноєння.
  • Після видалення кліща обробіть рану місцевими антисептиками.
  • А кліща помістіть у баночку чи сірникову коробку, щоби мати змогу оперативно віддати його на лабораторну діагностику. Адреси лабораторій варто шукати на сайтах місцевих департаментів охорони здоров’я ОДА.

Аби зробити процедуру витягання кліща акуратно і безпечно, у нагоді стане зручний сучасний комплект пристроїв для видалення кліщів, що містить спеціальні кліщевитягачі (кліщосмики) двох різних розмірів і пробірку для витягнутого кліща. Застосування таких пристроїв полегшить процес витягування кліща, не зруйнувавши його тільце. Відповідно, це надасть надійного захисту людині, у якої був кліщ, та особі, яка здійснює процедуру витягування. Такий комплект варто мати в домашній аптечці!

Увага! У разі укусу кліща намагайтеся за можливості якнайшвидше звернутися по допомогу до лікаря-травматолога чергового травмпункту, особливо якщо були відомі нові випадки зараження інфекційними захворюваннями в місцевості, де ви проживаєте. Про випадок укусу кліща варто повідомити свого сімейного лікаря. Однозначним сигналом про те, що слід проконсультуватися із сімейним лікарем, є поява почервоніння чи інших змін у ділянці укусу, висипка на шкірі, підвищення температури тіла до 38-40?С.

Засоби захисту від кліщів для людини

Кліщі вичікують свою жертву, переважно сидячи на траві й чагарях на висоті від 20–40 см до 1 м над поверхнею землі. Відповідно, ідучи на прогулянку, де ймовірно зустріти кліщів, варто вдягати високі шкарпетки, штани, що гумкою прилягають до ноги, футболку чи вітрівку з довгими рукавами, захистити шию хустиною чи бафом. Краще одягати світлий одяг, на якому швидше можна помітити кліща. Що дві години рекомендують проводити взаємо- чи самоогляд одягу та відкритих частин тіла.

Відлякують кліщів засоби-репеленти – синтетичні та на основі натуральних ефірних олій. Їх, згідно з інструкцією, наносять на тіло чи одяг перед виходом у зону імовірного контакту з кліщами.

Після прогулянки в душі варто уважно оглянути все тіло, а особливо ті частини тіла, де є добре кровопостачання, наприклад, за вухами, волосяна частина голови, у паховій та пахвинній ділянці, на животі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *