9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок

Мабуть, мозок – найдивовижніший орган нашого організму. Вчені постійно дізнаються нові факти про його роботу, але загадок як і раніше багато.

У статті зібрано найбільш яскраві відкриття останніх років в області дослідження мозку, які вас напевно здивують.

9. Хронічне недосипання погіршує пам’ять

Вчені довели, що регулярний дефіцит сну призводить до погіршення пам’яті й може спровокувати розвиток хвороби Альцгеймера. Саме під час сну клітини нашого мозку оновлюються та видаляють токсичні сполуки, що утворюються в процесі функціонування мозку протягом дня.

8. Тривалий стрес руйнує мозок

Стресовий стан організму негативно впливає на роботу мозку й призводить до зниження пам’яті та здатності до навчання. Людина все більше втрачає самоконтроль і їй стає важко зосереджуватися. 

7. Закоханість і ненависть мають багато спільного

Такі почуття як кохання та ненависть зароджуються в однакових ділянках мозку. Тільки існує одна особливість: на відміну від ненависті, любов істотно знижує активність областей мозку, що відповідають за розважливе і логічне мислення.

6. Мозок особливо чутливий до зневоднення

Основна рідина нашого мозку — це вода, оскільки він складається на 80% з цієї речовини. Навіть втрата рідини у 2 % негативно впливає на функціонування мозку та знижує його пізнавальні здібності. СПОНСОРСКИЙ КОНТЕНТ

5. Вагітність змінює структуру головного мозку

Вчені довели, що у вагітних зменшується обсяг сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за соціальне пізнання і вміння розуміти інших людей. Все це необхідно, щоб посилити зв’язок між матір’ю і дитиною і допомогти жінці краще розуміти потреби свого немовляти і помічати можливі зовнішні загрози.

4. Велика кількість цукру в раціоні погіршує пам’ять і знижує здатність до навчання

Якщо зловживати продуктами з високим вмістом фруктози, то можна спостерігати погіршення пам’яті та концентрації. Також нейронні зв’язки руйнує цукор промислового виробництва.  Однак продукти з вмістом жирних кислот омега-3 (жирна риба, горіхи, рибний жир) відновлюють наслідки порушення.

3. Романтична любов і материнські почуття дуже схожі

Нещодавно було відкрито, що в мозку на романтичні почуття та на материнство реагують майже ідентичні ділянки. Саме такі почуття знижують страх, тривогу та посилюють ейфорію. 

2. Заняття живописом покращує роботу мозку

Мистецтво, зокрема заняття живописом та споглядання картин покращують взаємодію між різними частинами мозку. Саме такий процес чудово вповільнює процес старіння. Особливо позитивний вплив на мозок має малярство. 

1. Читання чудово тренує мозок

Вченими з Оксфордського університету було зроблено важливе відкриття: вони довели, що читання книг мозок тренує власні пізнавальні здібності. Також в нашому мозку є ділянка, яка відповідає за читання й пізнання, і буває найчастіше функціонує саме під час цього процесу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *