11 способів, якими маніпулятори намагаються перекласти свою провину на ваші плечі

Не всі маніпулятори виглядають жорстокими і грубими лиходіями, навпаки, багато хто з них може спочатку здатися добрими і дбайливими…

Насильство буває далеко не тільки фізичним, хоча деякі його форми далеко не такі очевидні, як інші. І якщо вам коли-небудь доводилося перебувати в особистих чи професійних стосунках із справжнім маніпулятором, вам, напевно, довелося випробувати на собі як особисте, так і емоційне насильство. Найчастіше вони маніпулюють вами у своїх цілях, перекладаючи на вас почуття провини за все, що йде не так у ваших стосунках. Але як вони це роблять? І найголовніше, як їх розпізнати?

Далеко не всі маніпулятори виглядають жорстокими і грубими лиходіями, котрі домагаються свого виключно погрозами. Навпаки, багато хто з них на перший погляд може здатися добрим і дбайливим, і їхні соціальні навички цілком можуть виявитися на дуже високому рівні. Однак при цьому вони все одно використовують свої збочені психологічні навички для встановлення контролю над іншими людьми – або для того, щоб досягти якихось своїх цілей, або просто для самоствердження.

Якщо серед ваших минулих чи нинішніх знайомих є явні маніпулятори, ви напевно помічали, що більша їх частина є самозакоханими нарцисами. Це може не бути помітним з першого разу, але варто ближче придивитися до їхньої провокаційної та контролюючої поведінки, і все таємне стає явним. Наприклад, родичі-маніпулятори часто тиснуть на родинні зв’язки, переконуючи вас у тому, що ви просто не можете взяти і повністю викреслити їх з вашого життя, тому що так не робиться.

Чому маніпулятори намагаються перекласти на вас свою провину?

Як ви вже прочитали вище, найчастіше особистість цих людей виявляється відверто нарцисичною. Єдине, що їх турбує – це вони самі, а інші люди їх цікавить лише настільки, наскільки вони можуть щось із них мати. І якщо вам не пощастило влипнути в їхню темну павутину, зіткану з маніпуляцій і насильства, незабаром вони виявляють себе у всій красі. Вони готові практично на все, щоб захистити свою владу над оточуючими та привілейоване становище.

Саме тому, якщо ви заводите з ними розмову про будь-яку зроблену помилку, не чекайте від них ні визнання провини, ні, тим більше, вибачення. Замість того, щоб поранити своє неймовірно чутливе его визнанням провини, вони люто заперечуватимуть те, що вони взагалі в чомусь винні. А якщо вийде, то вони ще й постараються перекласти провину в тому, що трапилося на вас або ще когось.

Основні інструменти маніпулятора

Звичайно, навряд чи хтось ще в дитинстві мріє вирости, щоб стати нарцисом і майстерним маніпулятором. Проте риси майбутнього емоційного маніпулятора найчастіше виявляються ще в ранньому віці. Найчастіше вони просто імітують маніпулятивних батьків, і відшліфовують своє мистецтво буквально роками.

Маніпулятори геть-чисто відмовляються брати на себе відповідальність за власні вчинки – навіть якщо заради того, щоб її уникнути, їм доводиться брехати або робити якісь інші неетичні вчинки. Їх значно більше влаштує, якщо вина за скоєні ними помилки впаде на когось ще. Нижче ви знайдете кілька типових способів, за допомогою яких маніпулятори перекладають провину на чужі плечі, намагаючись вигородити себе.

1. Вони використовують драматичні жести

Найчастіше найкраще маніпулятори почуваються у натовпі. Якщо вони у чомусь винні, вони можуть спробувати змусити оточуючих забути про це за допомогою картинних та драматичних жестів. Вони можуть почати вести себе надто емоційно, і підвищити свій голос так, щоб їх чуло якомога більше людей. Вони охкатимуть, плакатимуть, страждатимуть напоказ і влаштовуватимуть істерики, поки громадська думка не прийде до висновку, що винні саме ви, раз довели ні в чому не винну людину до такого стану. І навіть якщо потім спробуєте пояснити, що сталося насправді, ймовірність того, що вам ніхто не повірить, дуже велика.

2. Вони постійно відкопують давно зариті кістки

Є ще один спосіб, за допомогою якого маніпулятори перекладають вину на інших, будучи спійманими на гарячому. Вони починають згадувати про всі скоєні вами в минулому помилки, навіть ті, які давним-давно варто було б забути. Замість того, щоб визнати свої недоліки та помилки, маніпулятори намагаються зробити все можливе та неможливе, щоб не заплямувати свій білий плащ в очах оточуючих.

Щоб переключити увагу інших людей з себе на вас, вони часто починають прилюдно нагадувати вам про всі помилки, вчинені в минулому вами. Вони роблять це в надії, що тягар помилок минулого потягне за собою і провину за нинішню помилку. Найчастіше те, що вони вам нагадують, не має взагалі жодного відношення до нинішньої ситуації. Образно кажучи, у маніпуляторів завжди при собі лопата, щоб у разі потреби відкопати минуле, про яке ви віддали б перевагу зайвий раз не згадувати.

3. Вони ігнорують факти та «забувають» про них

Іноді те, як віртуозно та вибірково маніпулятори «забувають» те, що їм невигідно пам’ятати, може майже захоплювати. Вони відверто ігнорують будь-які факти або ситуації, здатні вказати на їхню провину в тому, що трапилося, і варто вам про них нагадати, як вони починають будувати із себе ображену невинність, яка не уявляє, про що ви взагалі твердите, а то й зовсім поводяться так, ніби ви брешете, намагаючись їх зганьбити.

4. Вони не соромляться використовувати віру інших у своїх цілях

Якщо порівняти більшість релігійних культів та випадки емоційного насильства, ви зрозумієте, що у них дуже багато спільного. У центрі і того, і іншого ви знайдете вкрай нарцисичну людину з манією величі. І якщо дозволити маніпулятору розвернутися на повну в релігійному середовищі, його жертви слідуватимуть за ним, що б не сталося, і хоч би як їх намагалися переконати відмовитися від цієї згубної прихильності.

Але навіть якщо ви не перебуваєте в подібному культі, маніпулятор все одно може спробувати використати проти вас вашу власну віру. Релігійні маніпулятори перекладають свою провину на вас, намагаючись переконати вас у тому, що ви поводитеся гріховно, і, загалом, своєю поведінкою губите свою душу.

Коли вам доводиться зіткнутися з важкою втратою, або ж ви потрапляєте у складну життєву ситуацію, такі люди відразу ж намагаються переконати вас у тому, що ви самі винні у тому, що трапилося, бо якісь ваші вчинки нібито спричинили гнів небес. Нізащо не піддавайтеся емоційному подібному насильству. Релігія повинна підживлювати людей у ​​духовному плані і допомагати їм здійнятися до небес, а не підрізати їм крила, приковуючи до землі. І тому будь-яка людина, яка намагається маніпулювати оточуючими за допомогою релігії, просто не вартує вашого часу.

5. Вони люблять зображувати із себе безневинну жертву

Звичайно, ніхто з нас не любить помилятися, але чесні та емоційно зрілі люди визнають свої помилки та по можливості намагаються їх виправити. А ось маніпулятори, як ми вже неодноразово писали, готові зробити будь-що, щоб перекласти свою провину на когось іншого, залишившись при цьому безневинними в очах оточуючих. Однією з тактик, якою вони користуватися для цього – роль жертви.

Чи є у вашому оточенні хтось, хто замість того, щоб визнати свою помилку або недолік, щоразу зображає з себе мученика? Тоді ви можете бути певні майже напевно, що ця людина маніпулює вами. Такі нарциси користуються вашим вмінням виявляти співчуття, щоб домогтися від вас жалості. Вони готові використати будь-яку свою втрату або неприємність (справжню або уявну) як відмовку, щоб відвести від себе провину, ставлячи на те, що ви не станете ні в чому звинувачувати і без того вбиту горем людину.

6. Вони люблять емоційне маніпулювання

Люди з нарцисичним складом особистості найчастіше є талановитими акторами, і здебільшого вони чудово знають, що сказати чи які емоції висловити, щоб досягти від оточуючих бажаного. Поза всяким сумнівом, ви не раз бачили, як маніпулятори намагаються уникнути відповідальності, ридаючи захлинаючись.

Вони заливаються потоками крокодилячих сліз у надії на те, що ви відчуєте у їхньому відношенні жалість, і не вимагатимете від них визнання у скоєному. З іншого боку, деякі маніпулятори намагаються обійти свою провину за допомогою страху. Коли ви намагаєтеся закликати таку людину до відповіді за щось, вона майже відразу переходить до крику, погрози та залякування. Як правило, така тактика використовується маніпуляторами, і без того схильними до фізичного, вербального та емоційного насильства.

7. Вони класичні соціальні задираки

Коли нарцис потрапляє в компанію інших людей, він неодмінно хоче заграбасти собі всю їхню увагу – хоче, щоб присутні дивилися та слухали лише його. Вони потребують всієї уваги всіх присутніх, і часто намагаються перехопити контроль над дискусією, не даючи нікому іншому вставити жодного слова. Але варто ситуації прийняти неприємний для них оборот (особливо якщо нарцис прямо чи опосередковано винен у тому, що трапилося), і він відразу переходитиме в активну оборону, намагаючись з ходу звинуватити в ситуації, що склалася, кого завгодно, але тільки не себе, і використовуючи для цього все ті ж методи.

Щоб донести до оточуючих свою (єдино правильну в їхньому поданні) точку зору, нарциси часто говорять голосніше за всіх інших, і не соромляться когось перебивати. Ну а якщо вони й справді в чомусь винні, то неодмінно постараються так само гучно, і з тією ж агресією та наполегливістю переключити тему розмови на щось інше. Якщо при цьому вони ще й п’яні, то втрачають останні залишки уваги до оточуючих.

8. Вони люблять газлайтинг

Газлайтинг – це психологічний термін, що описує спосіб, яким люди, схильні до психологічного насильства, маніпулюють близькими людьми. Вони роблять все можливе, щоб змусити близьку людину відчути себе психічно неврівноваженою та ненормальною, та звинуватити її у всіх проблемах у їхньому житті та стосунках.

Наприклад, ви можете звинуватити партнера-нарциса у зраді. Замість того, щоб покаятися, вибачитися, і поговорити про те, що до цього призвело, він може скористатися газлайтингом, і переконати вас у тому, що вам це всього лише здається, що це безпричинні ревнощі, і навіть засумніватися в здоровому глузді (наприклад, клятвенно запевнивши вас, що він не міг бути в тому кафе, де ви його помітили з якоюсь дівчиною, тому що в цей же час виступав на доповіді). Він навіть може натякнути на те, що ви звинувачуєте його в зраді тому, що у вас говорить почуття провини, адже це ви йому зраджуєте (або думаєте про зраду), і намагаєтесь виправдатися таким чином.

9. Вони переходять у контратаку

Ще одним класичним способом, за допомогою якого маніпулятор перекладає свою провину на чужі плечі – це перейти в контратаку та «запудрити» ваші мізки зовсім сторонніми темами. Якщо їх відмовки на вас більше не діють, вони можуть постаратися вивести вас із рівноваги за допомогою зустрічних звинувачень або вербальних атак. Вони можуть почати критикувати ваш зовнішній вигляд, ваш інтелект чи ваш характер.

Наприклад, уявіть, що ви вирішили поговорити з партнером-нарцисом про те, що він постійно тягає гроші з сімейного бюджету, щоб грати на них у карти або гральні автомати. Звичайно ж, він нізащо не визнає своєї провини, і не стане вас слухати, навіть якщо у вас є всі докази того, що ви маєте рацію. А якщо ви не приймете його відмовки та переконання в тому, що він нічого такого не робив, він може визвіритися на вас, і сказати, що так, він спускає гроші в автомати, але це все тому, що ви постійно його «пиляєте», і йому потрібна якась віддушина.

10. Вони брешуть за першої ж можливості

Адже ви пам’ятаєте, що нарциси готові піти практично на що завгодно, аби, як кажуть, «залишитися в білому»? Ну так ось, це справді так. І хоча вони часом, маніпулюючи вами, лише спотворюють факти, якщо їм потрібно перекласти на вас провину в якійсь неприємній ситуації, вони не цураються і відвертої брехні.

Це особливо шкідлива тактика, тому що часом вміла брехня здатна геть-чисто зіпсувати життя людині, особливо якщо навколишнім вона здасться переконливою. І якщо маніпулятивна людина не може знайти правдоподібної відмовки, щоб звинуватити у своїх недоліках когось ще, вона може просто оббрехати цю людину, щоб створити таку димову завісу, яка заважає розглянути провину нарциса.

Мабуть, вас навряд чи здивує той факт, що в більшості випадків нарциси вважають брехню цілком допустимою, якщо вона допомагає їм краще виглядати в очах оточуючих. Ну а те, що вона завдає шкоди саме вам, їх зовсім не турбує.

11. Вони отримують задоволення, маніпулюючи оточуючими вас людьми

Як ви думаєте, що роблять нарциси, коли в надії чогось від вас домогтися, вони вже випробували на вас усі інструменти зі свого арсеналу, і все дарма? Правильно, вони перейдуть до ваших близьких друзів та родичів. Якщо вони не можуть маніпулювати вами, вони використовують ваше оточення, щоб кинути тінь на вашу особистість.

Вони скористаються якимось із описаних вище способів (а то й усіма ними разом), щоб звинуватити вас у всіх гріхах і виставити справжнім лиходієм. Спершу вони повідають про це як би по секрету найбільш сприйнятливим до обману людям з вашого оточення, а потім запустять на повну котушку драму, емоційний вплив, фальшиву скромність і відверту брехню, щоб перетягнути на свій бік і решту людей з ближнього кола вашого спілкування.

Завжди пам’ятайте, що нарциси-маніпулятори використовують усі доступні їм можливості, щоб очорнити вас в очах інших людей, особливо якщо ви входите в ті самі кола. І хоча ви можете розпізнати їхні психологічні трюки, інші люди можуть виявитися не такими стійкими, як ви. І коли нарцис закінчить свою щедро политу сльозами виставу, в якій блискуче зіграє роль невинної жертви, усі вважатимуть агресором і кривдником саме вас.

Кілька думок насамкінець

Ніколи не дозволяйте собі ставати маріонеткою, коли маніпулятори намагаються перекласти вину у своїх помилках на вас чи когось із вашого оточення. Це неймовірно токсичні особи, які ніколи і нізащо не визнають своєї провини, і ніколи не зможуть розірвати це хибне коло емоційного насильства, не скориставшись допомогою психолога чи психотерапевта – але для цього вони самі повинні захотіти змінитись.

Так що якщо вам не пощастило перебувати у нездорових стосунках з маніпулятором, то неважливо, ким він є – партнером, членом сім’ї, другом чи колегою – не намагайтеся його змінити. Краще просто обірвіть з ним будь-які контакти, поки ваш здоровий глузд і гордість ще залишаються при вас.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *